Senatorii jurişti au respins proiectul de lege prin care preşedintele CJ ar fi fost ales în două tururi de scrutin

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, marţi, în unanimitate un raport de respingere a proiectului de lege care modifica legea administraţiei publice locale în sensul că preşedinţii de Consilii Judeţene ar fi urmat să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Proiectul de lege introducea un nou articol în legea existentă prin care se specifica faptul că pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie, iar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate va fi declarat preşedinte de consiliu judeţean.

„Dacă nici unul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte de consiliu judeţean”, mai prevedea articolul amintit.

De asemenea, se preciza şi faptul că la al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Cel de-al doilea tur de scrutin ar fi avut loc la două săptămâni de la primul tur, iar în urma celui de-al doilea tur ar fi fost declarat preşedinte de consiliu judeţean candidatul care ar fi obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Proiectul de lege, iniţiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.