EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

UE a contramandat vizita lui Ianukovici prevăzută pentru joi la Bruxelles

0
Uniunea Europeană a contramandat vizita preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, prevăzută pentru joi la Bruxelles, a anunţat o sursă diplomatică, citată de de agenţiile ucrainene de presă.

În pofida amânării vizitei preşedintelui Ianukovici, Bruxellesul intenţionează să desfăşoare un summit Ucraina-UE în luna decembrie, aşa cum fusese planificat anterior. La acest summit era programată semnarea Acordului de asociere a Ucrainei la UE şi crearea zonelor privind comerţul liber.

Consiliul UE a trimis Ucrainei o înştiinţare în care aduce la cunoştinţă autorităţilor ucrainene contramandarea vizitei din 20 octombrie a preşedintelui Viktor Ianukovici. ‘Această decizie reflectă îngrijorarea ţărilor comunităţii faţă de sentinţa pronunţată în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko’, condamnată recent la şapte ani de închisoare, a subliniat sursa diplomatică menţionată, indicând că UE a propus Kievului ‘amânarea vizitei pentru o dată ulterioară când auspiciile pentru avansarea relaţiilor bilaterale vor fi mai favorabile’.

Anterior, Ucraina a declarat că este dispusă să amâne pentru o dată ulterioară semnarea Acordului de asociere la UE şi crearea unei zone de liber schimb, preconizată iniţial pentru luna decembrie a.c., dacă liderii europeni nu vor fi gata pentru aceasta din cauza afacerii Timoşenko, otrivit unei declaraţii făcute de preşedintele Ianukovici agenţiei de presă Bloomberg, preluată de RIA Novosti.

‘Dacă Europa sau Ucraina dintr-un motiv sau altul nu vor fi pregătite de semnarea acestui acord, o decizie în această privinţă ar putea fi luată mai târziu’, a afirmat Ianukovici.

Mai mult, preşedintele s-a pronunţat ca procesul de integrare europeană a Ucrainei să fie examinat separat de cazul Timoşenko, subliniind că nu va ceda la presiunile Occidentului în afacerea fostului premier, care face obiectul mai multor dosare penale.

‘Acordul de asociere, care reflectă perspectivele de aderare a Ucrainei la UE este foarte important pentru noi, dar dosarul penal împotriva Timoşenko ar trebui să fie examinat separat de integrarea Ucrainei în UE’, a insistat Ianukovici, într-un interviu acordat mass-media străine la Kiev.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.