UE se va confrunta cu 20 de ani de creşteri ale preţurilor la energie

Companiile şi consumatorii europeni se vor confrunta cu cel puţin 20 de ani de creşteri ale preţurilor la energie, susţine un raport al Comisiei Europene despre modul în care regiunea poate să îşi îndeplinească obiectivele privind energia verde, scurs către presă şi preluat de Financial Times în ediţia de duminică.

De asemenea, raportul prevede o creştere uriaşă a numărului de ferme eoliene, care ar putea împinge şi mai sus preţurile la electricitate.

Într-o evaluare care analizează o serie de modalităţi prin care combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, pot fi înlocuiţi cu surse verzi de energie, raportul de 112 de pagini susţine că toate scenariile indică faptul că parcurile eoliene vor deveni cea mai mare sursă de energie electrică în blocul comunitar până în 2050, depăşind cărbunele şi energia nucleară.

Până la acea dată, fermele eoliene ar putea oferi circa 49% din energia electrică din UE, prin comparaţie cu doar până la 5% azi.

Evaluarea arată ce se va întâmpla cu preţurile, costurile şi sursele de energie sub auspiciile a 5 scenarii diferite, pentru a face UE mai puţin dependentă de combustibilii fosili tradiţionali, cum ar fi cărbunele şi gazele naturale, care reprezintă în prezent peste 50% din energia produsă în cadrul blocului comunitar.

Preţurile medii la electricitate pentru gospodării şi companii ar putea creşte „puternic până în 2020-2030” în toate scenariile, susţine documentul, iar preţurile cele mai mari ar putea apărea după 2030, atunci când sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană şi solară, vor constitui o mare parte din energia produsă. Spre exemplu, preţurile medii pentru gospodării ar putea sări cu peste 100% până în 2050, în cazul menţionat anterior, faţă de doar cu 43% dacă scenariul ar presupune o utilizare mai mare a energiei nucleare şi a capturii şi depozitării de carbon.

În prezent, raportul circulă pe măsură ce oficialii pregătesc ceea ce Comisia numeşte ‘Energy Roadmap to 2050’ – un document care ar urma să fie dat publicităţii până la sfârşitul anului.

La ora actuală, centralele nucleare sunt pe locul al doilea în ceea ce priveşte sursele de energie în blocul comunitar, cu o pondere de 28% din energia produsă, în timp ce instalaţiile eoliene şi hidroelectrice – cele două surse principale de energie din surse regenerabile – produc un total combinat de 18%.

Din cele cinci scenarii analizate, cele mai mari preţuri la energia electrică sunt prognozate în scenariul în care energiile regenerabile ocupă o pondere foarte mare, în timp ce preţurile cele mai mici apar în scenariul care prevede o diversificare a surselor de energie.

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat că nu este în măsură să comenteze documentele dezvăluite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.