Un film documentar prezintă mumificarea unui bărbat care şi-a oferit corpul pentru experienţe ştiinţifice

Un şofer de taxi care a murit în luna ianuarie va fi prima persoană din ultimii 3.000 de ani ce va fi mumificată ca faraonii – este experienţa ştiinţifică, desfăşurată cu acordul persoanei implicate, prezentată într-un film documentar televizat, relatează AFP.

Alan Billis din sud-vestul Angliei suferea de cancer pulmonar în fază terminală când s-a hotărât să-şi cedeze corpul spre mumificare. „Citeam ziarul şi într-un anunţ se spunea: căutăm voluntar cu boală în fază terminală dispus să-şi ofere corpul spre mumificare”, spune bărbatul în documentarul care urmează să fie difuzat luni, 24 octombrie, pe Channel 4. „Dacă oamenii nu se oferă voluntari (nu-şi cedează corpul pentru experimente ştiinţifice), nu se va mai putea descoperi nimic”, arată bărbatul care a murit la 61 de ani.

Alan Billis, care-şi spune „Tutan-Alan”, referindu-se la faraonul Tutankamon, a fost sprijinit de familie în demersul lui.

O echipă condusă de medicul legist Peter Venezis a scos toate organele din cadavrul voluntarului, în afară de inimă şi creier, şi a scufundat corpul, pentru o lună, într-o baie de săruri speciale, potrivit canalului britanic de televiziune.

Corpul a fost apoi uscat într-o sală specială de la centrul medico-legal din Sheffield (nordul Angliei) şi apoi înfăşurat în benzi. Echipa a recurs la un procedeu pus la punct de Stephen Buckley de la Universitatea York, chimist specializat în proceduri de mumificare.

El s-a concentrat pe dinastia a XVIII-a, în perioada căreia s-au realizat cele mai bine păstrate mumii, printre care cea a lui Tutankamon. Se presupune că faraonul a murit pe la 18 ani, după ce domnise circa zece ani, acum peste 3.000 de ani. Buckley a făcut deja experienţe de mumificare pe picioare de porc, a cărui piele seamănă cu pielea umană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.