BOMBELE ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre

0

– Ravagiile consumismului: există caşcaval fără brânză, frişcă fără smântână şi şuncă fără carne.

Comerţul a ajuns la forme de manifestare extremă. Dezvoltarea reţelelor de hypermarketuri a crescut fulgerător viteza în care se fac cumpărăturile şi cantitatea de alimente cumpărate la o singură aprovizionare. Un coş cu 20 de kilograme de mâncare se umple în mai puţin de 30 de minute. Spaţiile uriaşe fac loc unui număr imens de produse, confuzionând consumatorii, scrie EVZ.ro.

S-a ajuns la situaţii extreme, produse contrafăcute folosind denumiri generice într-un mod înşelător: există caşcavalul care nu conţine brânză, frişca fără smântână, pateul fără ficat, pasta de unt care nu conţine unt sau ciocolata cu alune care are doar 10% cacao şi doar 0,1% alune. Şi, mai ales, există şunca fără niciun fel de carne.

Nu există un control al reţetelor, susţin voci din partea autorităţilor care reglementează punerea pe piaţă a alimentelor din carne sau lactate. Până anul acesta, fiecare companie care producea mezeluri, bunăoară, îşi autoriza reţetele folosite la direcţiile agricole. Acum această avizare nu mai e necesară.

Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş, sintetizează deruta din relaţia producători-consumatori: „Trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conţine piept de pui sau şorici. Pe oricine întrebi, DSV, OPC, DSP, toţi spun că nu e de competenţa lor. Comercianţii ştiu că nu se câştigă dacă pun în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi, şorici, slănină. Am ajuns să nu mai mănânc mezeluri pentru că am înţeles că mă intoxic„.

Iată topul bombelor alimentare, realizat de EVZ.ro:

1. Parizer de porc: carne de porc 50% şi emulsie de şoric fierte şi vopsite cu carmin

2. Şuncă românească: carne de pasăre şi organe de porc

3. Brânză topită caşcaval: 30% brânză, 23% caşcaval, apă, amidon şi ceva unt

4. Şuncă mozaic: carne de porc cu gust „îmbunătăţit”

5. Pate de porc: 25% ficat de porc, slănină, apă, gumă xantan

6. Caşcavalul feliat care nu conţine brânză!

7. Untar – untul făcut din 70% margarină

8. Ciocolată cu alune: 8% cacao, 0,1% aromă de alune

9. Frişca vegetală (fără smântână)

10. Crenvurşti din piept de pui: 40% carne scoasă mecanic, 60% apă şi slănină

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.