CAB: Contractele de salubrizare încheiate de PMB şi primăriile de sector încalcă Legea concurenţei

Contractele de salubrizare aflate în derulare şi încheiate de Primăria Municipiului Bucureşti şi cinci dintre cele şase primării de sector îşi încetează valabilitatea, fiind nevoie de noi proceduri de achiziţie pe acest segment, a decis Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la solicitarea Consiliului Concurenţei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, transmis miercuri instanţa a hotărât încetarea contractelor de salubrizare aflate în derulare, încheiate de autorităţile publice din municipiul Bucureşti (Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6).

Totodată, instanţa obligă autorităţile locale să organizeze noi proceduri de achiziţii publice, transparente, în vederea asigurării liberei concurenţe şi egalităţii de tratament între operatorii interesaţi să intre pe această piaţă.

‘Suntem încurajaţi de decizia Curţii de Apel care, în calitate de primă instanţă, a admis acţiunea Consiliului Concurenţei în vederea restabilirii şi menţinerii unui mediu concurenţial pe piaţa serviciilor de salubrizare din Capitală. În continuare, suntem deschişi să colaborăm cu părţile implicate pentru a rezolva cu celeritate disfuncţionalităţile existente pe această piaţă’, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Arbitrul pentru concurenţă din România a acţionat în instanţă autorităţile publice din municipiul Bucureşti pentru că nu au pus în practică măsurile dispuse la sfârşitul anului 2009, pentru restabilirea unui mediu concurenţial pe piaţa serviciului public de salubrizare din Bucureşti.

În urma unei investigaţii derulate în perioada februarie 2008 – decembrie 2009, Consiliul Concurenţei a constatat că autorităţile publice din Bucureşti au încălcat Legea concurenţei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte adiţionale, fără a organiza licitaţii pentru selectarea operatorului.

Ca urmare, s-a solicitat primăriilor organizarea de licitaţii pentru selectarea operatorilor şi stabilirea duratei contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, astfel încât să nu se limiteze concurenţa mai mult decât este necesar pentru amortizarea investiţiei.

Serviciul public de salubrizare a localităţilor face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale ori asociaţiilor de dezvoltare comunitară. În acest domeniu, concurenţa se manifestă în cadrul licitaţiilor organizate de autorităţile publice locale în vederea delegării gestiunii activităţilor aferente acestui serviciu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.