„Cazul Bârsan” suscită temeri privind calitatea judecătorilor de la CEDO

0
Cazul Bârsan suscită temeri reînnoite privind calitatea judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/, având în vedere că judecătorul român Corneliu Bârsan de la instanţa europeană de la Strasbourg şi-a folosit poziţia ce îi asigură imunitate diplomatică, pentru a încerca să blocheze o anchetă de corupţie ce o vizează pe soţia sa, Gabriela, notează ziarul britanic Daily Mail în ediţia de marţi.

„Acesta este un rechizitoriu condamnabil cu privire la standardul unor judecători de la instanţă, care au putere de decizie deasupra Marii Britanii”, a declarat Stephen Booth, de la think-tank-ul „Open Europa”. „Cu cât Marea Britanie introduce mai devreme propriile garanţii adecvate împotriva deciziilor unor judecători de la Strasbourg cu atât va fi mai bine””, a precizat el.

Gabriela Bârsan este investigată pentru acuzaţii de corupţie în rândul judecătorilor din România, ea fiind preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Anchetatorii susţin că ar fi primit mită echivalentul a mii de lire sterline pentru hotărâri favorabile. Procurorii o acuză totodată de „trafic de influenţă”. Ei i-au percheziţionat casa şi i-au confiscat computerul şi documente.

Corneliu Bârsan, care nu a fost judecător înainte de a ocupa postul de la CEDO, a declarat că măsura a încălcat Convenţia de la Viena, ce oferă imunitate diplomaţilor străini în faţa urmăririi penale. În calitate de judecător la CEDO el este, de asemenea, protejat. Cu toate acestea, experţii spun că imunitatea nu le este acordată judecătorilor pentru beneficiul propriu sau pentru a obstrucţiona justiţia.

Omul de afaceri acuzat că a plătit presupusa mită a spus ca a dat-o „din prietenie”, potrivit presei din România. Printre cadouri se spune că s-ar număra şi accesul la un apartament din Paris pentru fiul Gabrielei Bârsan.

„Ar fi primit în mai multe rânduri cadouri de la un avocat şi un om de afaceri pentru a interveni în favoarea celui din urmă”, au declarat procurorii. Corupţia este o preocupare majoră în România şi Bulgaria, ţări care au aderat la UE în 2007, aminteşte Daily Mail.

Un raport din acest an al Comisiei Europene a relevat că alegaţiile nu sunt corect urmărite în justiţie şi a acuzat judecătorii de a fi predispuşi la luare de mită. Adesea suspecţii sunt puşi în libertate, deoarece timpul alocat urmăririi penale expiră, se mai arată in raport.

O serie de hotărâri ale Curţii de la Strasbourg din ultimele luni au venit în coliziune cu decizii ale autorităţilor britanice. Strasbourgul cere ca tuturor deţinuţilor din închisorile britanice să li se acorde drept de vot – în pofida votului Parlamentului împotriva unui astfel de demers.

În luna iunie, CEDO a hotărât ca până la 200 de somalezi – printre care şi infractori condamnaţi şi imigranţi ilegali – să nu poată fi trimişi înapoi în ţara lor de origine din cauza riscului de a fi trataţi rău acolo. Luna trecută, instanţa europeană a decis ca un violator nigerian să nu poată fi repatriat din cauza „vieţii sale private” în Marea Britanie.

Akindoyin Akinskipe a fost condamnat pentru viol în 2002, atunci când, în vârstă de 15 ani, a agresat o fetiţă de 13 ani. Instanţa a refuzat să-l trimită înapoi în ţara sa, invocând drepturile sale la o „viaţă privată şi de familie” în conformitate cu articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Miniştrii britanici s-au angajat să reformeze instanţa atunci când Marea Britanie va prelua preşedinţia Consiliului Europei – organismul care supervizează executarea hotărârilor CEDO – luna viitoare.

Ei doresc ca Europa să preia mai puţine cazuri şi să respecte în mai mare măsură hotărârile instanţelor naţionale şi ale parlamentelor statelor membre. Cel puţin şapte noi cazuri sunt depuse împotriva Marii Britanii, la CEDO, în fiecare zi şi există deja un portofoliu imens de cazuri restante. Numărul de acţiuni împotriva Marii Britanii aproape s-a dublat în ultimele 12 luni – de la 1.690 în 2009 la 3.172 anul trecut.

Numărul total de cazuri împotriva tuturor ţărilor a crescut cu aproape 20% anul trecut, la 140.000 – de la 120.000, precizează ziarul britanic

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.