EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Cisco: Aproape trei sferturi dintre angajaţi vor deveni lucrători mobili în 2012

0
Circa trei sferturi din forţa de lucru (73%) care se bazează pe cunoştinţe în domeniul IT vor deveni, în 2012, lucrători mobili, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Cristian Popescu, directorul general al Cisco România.

‘Anul viitor, 73% din forţa de lucru care are la bază knowledge vor fi lucrători mobili. Într-un alt studiu realizat în 2010 se relevă faptul că 60% dintre angajaţi au declarat că nu mai este necesar să se deplaseze la birou pentru a lucra’, a afirmat Popescu.Conform studiului integral Cisco despre mobilitatea forţei de muncă, dat publicităţii la jumătatea acestui an, circa 79% dintre angajaţii români nu consideră necesară prezenţa zilnică la locul de muncă, considerând că tehnologia le permite să lucreze într-o manieră flexibilă şi mobilă.

Totodată, 43% dintre cei chestionaţi au spus că nu trebuie să fie prezenţi fizic în birou pentru a putea lucra eficient, în timp ce alţi 36% au menţionat că, uneori, trebuie să fie prezenţi în birou pentru a participa la şedinţe, dar că prezenţa fizică nu este necesară pentru a-şi îndeplini sarcinile zilnice.

Numai 21% dintre respondenţi consideră că prezenţa în birou este necesară şi că au nevoie de interacţiuni zilnice ‘în persoană’ cu colegii.

Dintr-o perspectivă IT, 53% dintre salariaţi au declarat că există, în interiorul companiilor în care lucrează, suport IT de ultimă generaţie pentru o forţă de muncă mobilă şi distribuită. Alţi 26% au spus că firmele lor lucrează activ pentru a permite susţinerea unei forţe de lucru mobile şi distribuite, deoarece se aşteaptă la avantaje competitive şi la productivitate crescută.

În plus, 8% au arătat că firmele lor nu sunt încă pregătite, în timp ce 13% au spus că departamentele lor IT oferă suport unui număr mic de lucrători mobili, dar că nu se aşteaptă ca această capacitate să crească.

În privinţa tehnologiilor care sprijină accesul la distanţă şi mobilitatea în muncă, aproape 80% dintre repondenţi au spus că pot folosi tehnologia reţelelor private virtuale /VPN/ pentru a accesa reţeaua firmei de la distanţă.

Aproape la fel de mulţi dintre cei chestionaţi (77%) folosesc telefonie IP, 54% au acces la email pe un dispozitiv mobil, 52% au o soluţie la nivel de companie pentru mesagerie instant sau prezenţă şi 47% au o soluţie de softphone bazată pe PC.

Datorită numărului în creştere al dispozitivelor folosite, 73% au spus că folosesc 2-3 dispozitive în timpul unei zile de lucru obişnuite; în timp ce 11% au spus că folosesc mai mult de cinci dispozitive.
Atunci când au fost întrebaţi de pe ce dispozitive ar dori să acceseze reţeaua corporativă sau aplicaţiile de lucru în viitor, 60% dintre cei chestionaţi au ales tabletele şi dispozitivele portabile, 47% – telefoanele inteligente, iar 44% – calculatoarele personale.

Tendinţele din România sunt similare cu rezultatele unui studiu global publicat de către Cisco în octombrie 2010, care a relevat că 60% dintre lucrători cred că prezenţa în birou nu mai este necesară pentru ca angajaţii să fie productivi.

Sondajul derulat de Cisco se bazează pe răspunsuri primite de la 723 de participanţi care lucrează, în majoritate, în poziţii de IT, atât la companii private, cât şi în cadrul instituţiilor publice din România.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.