CND: În România s-a investit haotic, fără niciun plan, urmărindu-se exclusiv profitul pe termen scurt

Investiţiile în România au fost realizate până acum haotic şi fără niciun plan, urmărindu-se exclusiv profitul pe termen scurt, se arată într-un raport al Comitetului Naţional pentru Dezvoltare (CND), prezentat marţi, într-o conferinţă de presă.

„Când multiplicatorul investiţii în producţia de maşini şi aparate electrice este de două ori şi ceva mai mic decât cel al investiţiilor în tranzacţii imobiliare şi servicii, atunci ştii cu certitudine că te îndrepţi pe o pantă alunecoasă.

O firmă care se ocupă de tranzacţii imobiliare poate avea cifre de afaceri de milioane de euro, şi chiar profituri de milioane de euro, dar ea poate să obţină toate acestea şi un număr de doar 3-4 angajaţi. În acelaşi timp, aceste profituri se bazau, de cele mai multe ori, pe creşterea speculativă a valorii bunurilor imobile, nepurtătoare de plus-valoare reală”, se arată în document.

Potrivit acestuia, criza a scos la iveală o categorie aparte de antreprenori care pot fi numiţi, generic, „antreprenori de carton”.

„Vom avea nevoie de trei ani de zile pentru ca producţia industrială să ajungă la nivelul maxim din 2008, un moment în care şi economia românească era dominată de tranzacţii imobiliare”, mai arată documentul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.