EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Controversele în urma deciziei primarului Romei de a interzice manifestaţiile în oraş, în atenţia presei italiene

0
Capitala Italiei încearcă să revină la normal la trei zile după gherila urbană înregistrată în timpul manifestaţiei „indignaţilor” organizată sâmbăta trecută. Primarul Romei a decis să interzică autorizarea mitingurilor în oraş pentru cel puţin o lună. În acelaşi timp, ministrul de interne, Roberto Maroni, va anunţa marţi propuneri de lege rigide pentru a preveni astfel de incidente, scriu principalele cotidiene italiene. Cotidianul Corriere della Sera subliniază că estimările finale ale pagubelor produse în urma conflictului dintre poliţie şi huligani au ajuns la cinci milioane de euro.

Cifra reprezintă o adevărată lovitură la bugetul local şi primarul Romei, Gianni Alemanno, a decis să interzică organizarea altor marşuri în centrul oraşului. Reacţia din partea protagoniştilor sociali nu a întârziat să apară. Sindicatele CGIL şi FIOM aveau pe agendă o manifestaţie de proporţii prevăzută pentru 21 octombrie.

„Măsura administrativă este o formă de dictatură. Trebuie respectat dreptul de a manifesta în piaţă al muncitorilor”, a afirmat Susanna Camusso, preşedinta sindicatului CGIL. Luni seara, ordonanţa privind interzicerea manifestaţiilor a suferit mici modificări şi sindicatele vor putea organiza doar un protest static, fără marş.

Legat de aceeaşi temă, cotidianul Il Messaggero anunţă că, în cursul vastei operaţiuni de identificare a huliganilor prezenţi sâmbătă, la Roma, au fost reţinute alte 30 de persoane sub acuzaţia de violenţe deosebit de grave.

Carabinierii şi poliţiştii italieni au percheziţionat luni peste o sută de apartamente ale presupuşilor membri ai mişcărilor anarhice în căutarea oricărui indiciu care să trădeze prezenţa acestora la mitingul de protest al „indignaţilor”.

Oraşele pe care s-a pus accent au fost Milano, Napoli, Padova, Roma, Livorno, Palermo şi Torino. Persoanele arestate au fost identificate în urma fotografiilor apărute în presă şi a înregistrărilor video. Pe site-ul poliziotti.it, mai mulţi participanţi au publicat fotografiile şi înregistrările personale realizate la manifestaţia de sâmbătă în încercarea de a identifica autorii violenţelor.

Cotidianul Il Giornale a organizat o adevărată campanie pentru identificarea huliganilor. Cu o rubrică specială, ziarul îşi invită cititorii să trimită toate fotografiile de la protestul de sâmbătă. În mai puţin de 24 de ore de la demararea iniţiativei s-a reuşit indentificarea a doi tineri din tabăra violenţilor.

Nu au lipsit, însă, şi confuziile. Mai multe fotografii arătau un bărbat îmbrăcat la fel ca membrii mişcării Black Bloc, mereu în centrul conflictului. După identificare, s-a descoperit că acesta este jurnalistul Fabio Di Chio, angajat al cotidianul Il Tempo, şi nu „creierul” violenţelor de la Roma. Cotidianul Il Tempo explică pe prima pagină că imaginaţia este constructivă atunci când îşi cunoaşte limitele.

Confuzia a început duminică o dată cu publicarea unei fotografii în cotidianul La Repubblica în care doi huligani distrug vitrina unei bănci sub ochii impasibili ai unui martor. Ziariştii de La Repubblica au propus cititorilor identificarea bărbatului misterios care ar fi putut fi unul dintre şefii organizaţiei violente care se asigura că lucrurile se desfăşoară conform planului.

Ştirea a fost preluată de mai multe site-uri şi a devenit o „vânătoare de comori” pe reţelele de socializare. Cotidianul Il Tempo scrie că odată identificat, jurnalistul a continuat să primească ofense pentru reacţia pasivă la conflict, dar „un jurnalist profesionist se află în mijlocul evenimentelor fără a le schimba cursul”, conchide ziarul roman.

Cât priveşte esenţa conflictului de sâmbătă, întreaga clasa politică a condamnat violenţele. Pentru prima dată în actuala legislatură, ministrul de interne, Roberto Maroni /Liga Nordului/ a aprobat o iniţiativă a preşedintelui partidului Italia Valorilor, Antonio Di Pietro /centru-stânga/, observă cotidianul La Repubblica.

Acesta din urmă a cerut reactualizarea unor legi severe adoptate în anii ’70 pentru actele de terorism. Propunerile vor fi prezentate marţi, în parlament, de ministrul Maroni, chemat să raporteze despre violenţele de la Roma.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.