Coreea de Sud: Un pilot pro-Phenian, oprit de la zbor

0
Un pilot al companiei aeriene sud-coreene Korean Air a fost oprit de la zbor din cauza opiniilor sale favorabile regimului comunist nord-coreean, autorităţile temându-se că el ar deturna un avion la Phenian, au indicat miercuri surse ale poliţiei locale, citate de AFP.

Pilotul de linie de 44 de ani, identificat sub numele de Kim, foarte frecvent în Coreea de Sud /Republica Coreea/, a atras atenţia autorităţilor exprimându-şi pe site-ul personal admiraţia faţă de Coreea de Nord /Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC/ şi faţă de liderul acesteia Kim Jong-Il, a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie sud-coreean.

Oficial, orice elogiu la adresa regimului nord-coreean şi orice contact cu statul comunist sunt interzise prin lege în Coreea de Sud, iar contravenienţii riscă ani grei de închisoare.

„Ne temem că numitul Kim ar putea încerca lucruri extreme în anumite împrejurări, de exemplu deturnarea unui avion în Nord”, a precizat sursa, care a preferat anonimatul.

O percheziţie la domiciliul pilotului a permis descoperirea unei cărţi consacrate părintelui RPDC, „Marele conducător” Kim Ir-Sen, precum şi cugetări care glorifică regimul comunist de la Phenian.

O purtătoare de cuvânt al Korean Air a indicat că respectiva companie este „şocată” de aceste descoperiri, confirmând suspendarea pilotului la cererea poliţiei.

„Am luat notă de această decizie privind securitatea pasagerilor noştri, care este şi principala noastră prioritate”, a subliniat sursa citată.

Kim este bănuit de apartenenţă la o reţea de aproximativ 7.000 de internauţi pro-Phenian ale căror servere au fost confiscate săptămâna trecută. Patruzeci de membri ai reţelei „”Cyber Command for National Defence /Cibercomandamentul apărării naţionale”” sunt în prezent audiaţi de poliţie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.