De ce îi este teamă lui Obama de „indignaţii” de pe Wall Street

Mişcarea „indignaţilor” de pe Wall Street are mare ecou în rândul clasei de mijloc, mai afectată de criză. Versiunea new-yorkeză a „indignaţilor” de la Madrid pare că a cristalizat treptat îngrijorările şi nemulţumirile americanilor, deoarece mişcarea „Ocupaţi Wall Street” se propagă şi în alte oraşe, precum Boston, Chicago, San Francisco, şi în alte 1.300 de localităţi, provocând atacuri furibunde ale aleşilor republicani şi reacţii ambigue din partea Caseil Albe, scrie L”Express în ediţia de luni.

Când şi-au instalat corturile în Zuccotti Park, în sudul Manhattanului, în plin centru al acestui cartier financiar, la 17 septembrie, cei cincizeci de manifestanţi vroiau să protesteze împotriva „puterii banilor”. Fără o conducere anume, fără revendicări precise, indignaţii americani pot fi un atu sau un handicap pentru tabăra democrată, la fel cum este Tea Party, de partea republicană.

Lui Obama i-ar plăcea fără îndoială să se lase purtat de acest val al nemulţumirii, dar el se teme, pe bună dreptate, de efectul de bumerang al accentelor sale populiste. În afara manifestaţiilor împotriva mondializării, Statele Unite nu s-au confruntat cu proteste de o asemenea amploare de la demonstraţiile contra războiului din 2003.

La New York, poliţia a făcut exces de zel arestând, la 1 octombrie, circa 700 de manifestanţi care au blocat traficul pe podul Brooklyn cu ocazia unui marş. Aceste arestări nu au făcut decât să atragă atenţia opiniei publice şi patru zile mai târziu mai multe mii de manifestanţi s-au alăturat mişcării de pe Wall Street. Aceştia erau însoţiţi, pentru prima dată, de importante delegaţii ale opt sindicate.

„Organizaţiile noastre au nevoie de energia lor, declara atunci Stuart Appelbaum, preşedintele Federaţiei angajaţilor din comerţ. Ei entuziasmează un public pe care vrem să-l atragem de ani de zile”. Aluzie la tinerii afectaţi de o rată a şomajului fără precedent sau angajaţi cu salarii mult mai mici decât înainte de 2008, ceea ce face şi mai aleatorie rambursarea studiilor. Împovăraţi de o datorie medie de peste 24.000 de dolari la terminarea universităţii, studenţii au venit în număr mare să-şi strige nemulţumirea pe Wall Street, să protesteze împotriva profiturilor şi bonusurilor bancherilor.

Mobilizarea lor are ecou asupra părinţilor lor, din clasa mijlocie, a căror putere de cumpărare scade continuu de cincisprezece ani. În 1990, cele mai bogate familii, reprezentând 1% din populaţie, deţineau 10% din bogăţia naţională; azi, se pare că deţin 20%.
Lozincile lansate în Zuccotti Park împotriva inechităţilor sociale – „Noi suntem cei 99%” – ar putea să figureze în campania naţională lansată de Barack Obama în favoarea unui plan de relansare a locurilor de muncă, finanţat în parte prin creşterea impozitelor asupra celor mai mari venituri.

Un proiect refuzat de aleşii republicani din Congres. Luând act de „frustrarea” americanilor, victime ale comportamentului bursier blamabil al Wall Street, preşedintele aminteşte cât de util este un sistem financiar puternic şi vorbeşte de eficienţa noilor reglementări.

Dacă îi susţin prea deschis pe manifestanţi, democraţii se tem să nu-i îndepărteze pe furnizorii de fonduri pentru campanie şi să nu aibă de suferit din cauza eventualei avalanşe de populisme de stânga.

„Dacă protestele se transformă într-o adevărată mişcare, democraţilor le va fi mult mai greu să o suporte decât le-a fost republicanilor în legătură cu Tea Party”, afirmă Robert Reich, fost ministru al muncii în administraţia Bill Clinton. Populiştii de dreapta au fost susţinuţi de aripa cea mai conservatoare din Congres.

Indignaţii din Zuccotti Park nu au niciun lider şi nici o direcţie ideologică. În 2012, protestele lor ar putea desigur să-i aducă la urne pe alegătorii democraţi, dar există şi riscul că ei exprimă marea deziluzie a unei părţi a electoratului generată de primul mandat al lui Obama.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.