EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Destrămarea Uniunii Sovietice – „o gravă şi tragică eroare a secolului XX”, crede Lukaşenko

0
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a publicat în cotidianul rus Izvestia un articol dedicat integrării dintre fostele republici sovietice.

Articolul se doreşte un ecou la materialul semnat de premierul rus Vladimir Putin şi publicat în acelaşi cotidian în urmă cu o săptămână. În acel articol, Putin vorbea despre oportunitatea înfiinţării unei Uniuni Euroasiatice pe baza viitorului Spaţiu Economic Comun /SEC/.

Lukaşenko şi-a început articolul printr-o serie de complimente adresate premierului rus. „Un adevărat eveniment” – astfel a calificat liderul belarus articolul lui Putin. „Pentru prima dată în mulţi ani, Rusia şi-a proclamat în mod clar drept prioritate relaţiile cu statele cu care… a ieşit din aceeaşi manta sovietică”, şi-a exprimat satisfacţia liderul belarus.

Desigur, în calitate de „mare putere” Rusia nu poate ignora cooperarea cu alte uniuni, însă faptul că despre o viitoare Uniune Euroasiatică, în calitate de prioritate naţională, candidatul la preşedinţia Rusiei vorbeşte în programul său politic electoral „însemnă foarte mult”, este de părere Lukaşenko.

În articol, Lukaşenko îl apără pe premierul rus de acuzaţiile privind caracterul conjunctural al alegerilor din Rusia. „Oare acesta este caracter conjunctural – conştientizarea de către un lider care vizează funcţia supremă în Rusia a faptului că ţara nu va putea fi consolidată doar printr-o „amenajare” internă?

O consolidare naţională internă este necesară, însă nu suficientă!”, subliniază preşedintele belarus. Liderul de la Minsk recunoaşte că în ţara sa reacţia la articolul lui Putin a fost de asemenea neunitară. Lukaşenko numeşte acest lucru „suspine rusofobe”. „Grija lor nu este referitor la ţară”, notează acesta.

Lukaşenko declară că a considerat întotdeauna destrămarea Uniunii Sovietice o „gravă şi tragică eroare a secolului XX”. „În timp ce toate ţările civilizate au mers timp de decenii şi pe căi anevoioase spre procese unificatoare, noi am distrus dintr-o singură mişcare o mare valoare, formată din unitate, comuniune, cooperare.

Într-o lume care se schimbă dintr-o formaţiune în alta domneşte în realitate haosul, iar haosul este întotdeauna în avantajul celui mai puternic”, afirmă liderul belarus, conchizând că „fără integrare nu se poate”.

Potrivit liderului belarus, înfiinţarea SEC a devenit pentru republică „un imens compromis”. „Belarus a plătit scump /pentru SEC/, însă există toate motivele să fim convinşi că acest risc va fi răscumpărat”, notează Lukaşenko. În opinia sa, SEC va permite construirea într-un nou mod a relaţiilor cu marile structuri economice mondiale.

„SEC trebuie să devină o structură matură, un jucător serios pe piaţa euroasiatică, un partener puternic al UE”. Desigur, asemenea declaraţii de intenţii „necesită şi o punere în aplicare consecventă, însă, după cum este scris şi în Biblie, la început a fost cuvântul”, conchide Lukaşenko.

Într-un articol publicat în Izvestia la începutul lui octombrie, Vladimir Putin sublinia că înfiinţarea SEC, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, care îşi va începe activitatea din 2012,”constituie un eveniment istoric nu doar pentru aceste ţări, ci pentru toate ţările din spaţiul postsovietic”.

În opinia premierului rus, acum este necesară extinderea membrilor participanţi, prin includerea deplină în activitate a unor ţări precum Kârgâzstanul şi Tadjikistanul. De altfel, potrivit lui Putin, la noua uniune s-ar putea ralia şi alţi parteneri, în primul rând ţările din Comunitatea Statelor Independente /CSI/.

Totodată, Putin preciza că „nu este vorba despre recrearea, într-o formă sau alta, a URSS”, deoarece noua uniune va fi construită pe baza unor valori şi principii economice şi politice principial noi. „Propunem un model de uniune supranaţională solidă, capabilă să devină unul dintre polii lumii contemporane şi, în acelaşi timp, să constituie o legătură eficientă între Europa şi dinamica regiune Asia-Pacific”, explica premirul rus.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.