EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Doar un sfert dintre români au autoturism şi 57% au telefon

2
Doar un sfert dintre români au autoturism şi 57% au telefon, relevă studiul „Starea sărăciei din România în context european”, realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române şi dat, miercuri, publicităţii.

Cercetătorii Institutului au citat un raport al Eurostat din 2010 care evidenţiază că spaniolii care nu au autoturism reprezintă doar 10% din populaţie, francezii 11%, suedezii 14%, germanii 17%, britanicii şi norvegienii 20%. La polul opus se află slovacii cu 48% din populaţie care nu are autoturism, bulgarii 67% şi românii cu 75%.

Tot românii se află pe primul loc într-un clasament al cetăţenilor europeni care nu au telefon – cu 43%, urmaţi de bulgari – 39%, lituanieni şi unguri – cu 10%. La polul opus, se află suedezii – nici unul dintre aceştia nu duce lipsa telefonului, iar britanicii, spaniolii, germanii şi norvegienii care nu au telefon reprezintă doar 1% din populaţie.

Maşină de spălat rufe au 45% dintre români şi bulgari, în timp ce 99% dintre spanioli beneficiază de aceasta. Românii au capacitatea d a-şi încălzi locuinţa în proporţie de 56% şi de a face faţă unor cheltuieli neaşteptate – 34%.

Pe de altă parte, proporţia locuinţelor din România care dispun de baie şi toaletă în incintă nu depăşeşte 60%.

Potrivit studiului, dotarea gospodăriilor româneşti este puternic diferenţiată, fiind mai echilibrată în urban. Locuinţele urbane au acces relativ larg la reţelele publice de canalizare, gaze naturale şi electricitate. Cu toate acestea, 12% dintre locuinţele urbane nu au încă baie proprie.

Din cele 7,4 milioane de gospodării din România, 44% sunt în rural, iar dintre acestea, 88% nu dispun de baie proprie. Un motiv obiectiv al lipsei băilor din casele rurale din România este acela că nu există încă apă curentă şi canalizare în toate satele. În anul 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numai 13% dintre locuinţele rurale erau racordate la reţeaua centrală de canalizare, ponderea respectivă fiind cea mai redusă din UE.

loading...

Citește și
2 Comentarii
 1. Andy spune

  Nu are omul de rand dar spuma care a adus țara in halul asta are tot confortul si pentru ceilalti.

 2. C. Petraru spune

  Situatia Romaniei este dramatica. Romani de la sate mai ales (dar si de la orase, uni) sunt saraci-lipiti pamantului. Satele sunt pline de case darapanate si parasite. Sunt tot casele acelea de pe vremea CAP-ului dar au ajuns coscovite si darapanate.
  Drumurile sunt pline de atelaje jalnice si improvizate, de carute trase de un cal amarat si jegos. Vezi aici cum arata un drum national din Romania pe care nu trece fluxul de masini ale Bucurestiului sau altor orase mari : panoramio.com/photo/60707166
  Taxa de prima inmatriculare a exclus pe romanul de rand de la tara ca sa se foloseasca de o masina ieftina dupa posibilitatile lui.
  La sate e tristete si jale si satele vor ajunge incet-incet pustii. Tot mai multe scoli se inchid pentruca sunt tot mai putini copii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.