Grecia din nou în grevă în faţa noilor măsuri de austeritate

Grecia a fost paralizată miercuri de o nouă grevă generală convocată pentru 48 de ore de sindicatele funcţionarilor publici, dar şi din sfera privată, într-o încercare de a determina guvernul să dea înapoi de la noul plan de măsuri de austeritate ce urmează să fie votat în parlament, relatează AP, Reuters şi AFP.

Este vorba de cea de-a cincea grevă generală din Grecia de la începutul acestui an şi a doua de 48 de ore de la sfârşitul lunii iunie.

Foarte puţine categorii profesionale lipsesc de la apel la noua grevă, la care iau parte funcţionarii publici, angajaţii fiscului, medicii, profesorii, dar şi marinarii, şoferii de taxi, lucrătorii din benzinării sau din brutării.

Miercuri dimineaţa, şoferii de autobuze nu au mai plecat pe traseu, în schimb metroul din Atena funcţiona, la ora 06.00 GMT. În ce-i priveşte, controlorii aerieni au decis să înceteze lucrul pentru 12 ore. De la miezul nopţii până miercuri la prânz, au fost anulate 150 de zboruri interne şi internaţionale, iar alte 16 au fost reprogramate – a precizat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a aeroportului din Atena.

Principalele două sindicate din Grecia, GSEE, din sectorul privat, şi Adedy, din sectorul public, au făcut apel de asemenea la o manifestaţie în capitală, la orele prânzului. Se prevede ca manifestaţia să aibă loc în faţa parlamentului, scena unor ciocniri violente în iunie între protestatari şi forţele de ordine.

Această demonstraţie de forţă răspunde noilor măsuri de austeritate decise de guvern pentru a satisface exigenţele creditorilor Greciei în vederea primirii unei noi tranşe de ajutor internaţional, considerată indispensabilă pentru a evita intrarea ţării în faliment.

Uniunea Europeană /UE/ ar putea decide duminică în favoarea unei noi reduceri a datoriei greceşti, mai mare decât cea decisă la 12 iulie, în speranţa de a atenua efectele crizei datoriei din zona euro, care ameninţă de asemenea Italia şi Spania, aminteşte AFP.

Pe lângă trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de salariaţi din sectorul public până la sfârşitul lui 2011 şi aplicare unei grile unice de salarizare pentru funcţionari, proiectul de lege discutat în acest moment de parlament mai prevede îngheţarea convenţiilor colective de muncă, ceea ce deschide calea scăderii salariilor din sectorul privat.

Este de aşteptat ca un prim vot privind noile măsuri să aibă loc miercuri seara, urmat de un al doilea probabil joi, în urma cărora pachetul de măsuri să fie adoptat de legislativ, în pofida majorităţii reduse de care se bucură în parlament socialiştii premierului Georgios Papandreou.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.