Mediatorii internaţionali nerecunoscuţi cer ETA să termine cu teroarea

Conferinţa internaţională pentru pace de la San Sebastian s-a încheiat cu o declaraţie a mediatorilor, nerecunoscuţi de guvernul spaniol ori cel regional basc, dar care cere ETA sfârşitul definitiv al violenţei armate.

Cotidienele spaniole de marţi scriu, unele cu moderaţie, altele cu un vădit spirit critic, cum s-a desfăşurat conferinţa şi ce repercusiuni poate avea declaraţia menţionată. Forul de la San Sebastian cere ETA sfârşitul definitiv al terorii, scrie El Pais, şi consideră că astfel s-a mai făcut un pas semnificativ pentru dizolvarea organizaţiei teroriste.

Cotidianul menţionat aminteşte de asemenea că această conferinţă internaţională pentru pace a fost numită astfel exclusiv de organizatori, însă a cerut ETA „încheierea definitivă a activităţii armate” şi guvernelor spaniol şi francez să discute cu teroriştii despre consecinţele conflictului. Forul pentru pace cere ETA să-şi asume sfârşitul definitiv al luptei armate şi apelează la guvernele spaniol şi francez să înceapă discuţii cu teroriştii, relatează şi cotidianul catalan El Periodico.

De asemenea, Publico scrie că mediatorii conferinţei au cerut ETA încheierea definitivă a luptei armate şi că reprezentanţii stângii radicale basce, care până acum nu au adresat această cerere teroriştilor, susţin documentul prezentat. Deşi cu moderaţie, cotidianul El Mundo scrie ironic despre „festivalul de la San Sebastián”, tot cu referire la mediatorii internaţionali, autodenumiţi astfel, care au cerut ETA încheierea definitivă a luptei armate.

Cu toate acestea, publicaţia menţionată arată că teroriştilor nu li s-a cerut nici dizolvarea, nici dezarmarea, şi că declaraţia finală seamănă cu tezele susţinătorilor ETA. Alte cotidiene spaniole manifestă însă o atitudine extrem de critică la adresa rezultatelor conferinţei menţionate.

Astfel, ABC scrie pe prima pagină, pe fotografia mediatorilor internaţionali: „În serviciul ETA”, subliniind că aceştia şi-au asumat în comunicatul final al conferinţei de pace, apreciate drept o înşelăciune, o foaie de parcurs propusă deja de organizaţia teroristă.

Nici cotidianul La Razon nu ezită să scrie despre ziua de 17 octombrie, când a avut loc conferinţa, ca despre „ziua infamiei”. Aşa numita conferinţă de pace tolerată de socialiştii basci, indică publicaţia menţionată, se încheie fără a cere ETA predarea armelor şi acceptă toate cerinţele teroriştilor, pe care să le negocieze guvernul – cu foaia de parcurs a teroriştilor şi provocând umilinţa victimelor terorismului.

Tot cu tente ironice, cotidianul menţionat arată că membrii comitetului internaţional au ajuns la San Sebastian ca nişte vedete de film, în maşini de marcă, de la hotelul la care sunt cazate celebrităţile care vin la Festivalul de cinema de la San Sebastián.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.