„Metalindustrie”, un faliment după modelul Paleu

„Metalindustrie” SRL Izvoare (J27/1113/2005; CUI 17805706) a intrat în insolvenţă, ţepuindu-şi partenerii de afaceri cu minim 1,2 milioane lei, dar suma poate ajunge la 6 milioane de lei, aceasta fiind valoarea datoriilor totale la 31 mai 2011.

Modelul afacerii imită şablonul trasat de „Energoterm”-ul lui Petru Paleu, dar vine şi cu particularităţi care ar putea ţine de obiectul de muncă al organelor de cercetare penală.

Firma îşi cere intrarea în insolvenţă prin dosarul înregistrat la Tribunalul Neamţ cu numărul 3274/103/2011 din 8 iulie anul acesta, iar instanţa îi admite cererea şi îi stabileşte ca administrator judiciar pe „Euroinsolv” SPRL, firma care se ocupă şi de insolvenţa „Energoterm” (J27/49/1998; CUI 10193030). Vom vedea în continuare cum înţelege „Euroinsolv” SPRL. Să se ocupe de insolvenţa „Metalindustrie”.

Umăr la umăr cu „Energoterm”-ul lui Paleu

Înfiinţată în 2005 cu obiect de activitate similar cu al firmei „Energoterm”, SC „Metalindustrie” SRL cunoaşte gloria în anii 2007 şi 2008, când realizează cifre de afaceri de 6.050.741 lei şi, respectiv, 6.103.058 lei, din care raportează profit de 348.235 lei şi, respectiv, 359.313 lei.

Afacerile pe care le face sunt umăr la umăr cu Petru Paleu.

Formularea administratorului judiciar este mai mult decât elogioasă: „în palmaresul SC «Metalindustrie» SRL se pot evidenţia următoarele proiecte de anvergură finalizate cu succes: construcţii, montaj utilaje centrale termice si reţele de distribuţie abur, asigurare asistenţă tehnică în exploatare şi execuţie mentenanţă la SC «Fibrex Nylon» SRL şi SC «Carpatcement» SA; construcţii, montaj utilaje şi reţele de distribuţie agent de răcire, aer comprimat şi azot tehnologic la SC «Fibrex Nylon» SA si SC «Yarnea» SA; execuţia de hale industriale şi a amenajărilor aferente acestora la SC «Yarnea» SA; execuţia transportatorului cu bandă, extinderea halei de paletizare şi execuţia galeriei metalice peste buncărele de adaosuri si cărbune la SC «Carpatcement» SA; proiectarea si execuţia canalizării menajere şi pluviale la blocurile F1, F2 si F3 din cartierul Speranţa, Piatra Neamţ”.

Cu toată „anvergura” şi „succesul”, administratorul judiciar dă verdictul contradictoriu la termenul din 12 octombrie de la Tribunalul Neamţ: „după opinia administratorului judiciar nu vor putea fi acoperite pierderile înregistrate în anii anteriori şi nici nu vor putea fi achitate datoriile restante” şi „administratorul judiciar consideră că la această dată nu există posibilităţi de reorganizare a activităţii SC «Metalindustrie» SRL”.

Domiciliul în Fălticeni, afaceri la Piatra Neamţ

Printre particularităţile care fac acest faliment demn de atenţie este, întâi de toate, faptul că asociat unic şi administrator este Florea Stan, născut la data de 21.11.1965, care are domiciliul în Fălticeni, judeţul Suceava, unde nu face niciun fel de afaceri, dar îşi stabileşte sediul social al firmei în localitatea Izvoare, comuna Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ.

Una dintre afaceri, menţionate de altfel şi de lichidator, este „reabilitarea campusului Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu”. Directoare acestui colegiu nu este alta decât soţia lui Petru Paleu, Mariana Paleu. Interesant este că doamna directoare nu a făcut public niciun curriculum vitae şi, oricât am fi căutat pe internet, nu am găsit date despre evoluţia dumneaei.

Un administrator judiciar suspect de amabil

Interesant este, iarăşi, că administratorul judiciar, cu un ton mieros faţă de firma care şi-a ţepuit partenerii de afaceri, spune următoarele: „Îndatorarea societăţii şi încasarea veniturilor abia la finalitatea lucrărilor efectuate către terţi a dus la scăderea considerabilă a stabilităţii financiare a acesteia, la reducerea posibilităţilor de aprovizionare cu materialele necesare pentru efectuarea lucrărilor, cu implicaţii asupra capacităţii de autofinanţare, lipsa lichidităţilor ducând în final la incapacitate de plată”.

Nu insistăm asupra semnificaţiei termenului „finalitate” pe care administratorul nu îl cunoaşte, nefiind ilegală exprimarea defectuoasă în limba română.

E de mirare însă că „Euroinsolv” SPRL nu ştie că «Metalindustrie» SRL a luat bani publici în avans de la Primăria Piatra Neamţ pentru lucrări pe care nu le-a mai efectuat.

Spre ştiinţa administratorului judiciar, facem precizarea că pe rolul aceluiaşi Tribunal Neamţ s-a aflat dosarul numărul 2639/103/2010, având ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice”, care s-a soluţionat cu sentinţa civilă nr.12CA din data de 20.01.2011, în urma căreia Primăria Piatra Neamţ s-a înscris în tabelul creditorilor cu suma de 115.749,58 lei.

Tot de la administratorul judiciar vorbire mai cităm: „La toate acestea s-a adăugat şi politica de indiferenţă la nivel legislativ care nu a permis susţinerea întreprinderilor de acest gen prin măsuri specifice”.

Aceluiaşi administrator judiciar îi mai precizăm că pentru „Metalindustrie” SRL a fost aprobată o finanţare nerambursabilă, în martie 2009, pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje, în valoare de 786.968 lei de la FEDR şi de 133.032 lei de la bugetul naţional. Numai că firma lăudată de l administratorul judiciar nu a mai fost în stare să şi încaseze aceşti bani, conform unui tabel publicat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Est.

Mai multe comentarii publicate la textele despre insolvenţa „Energoterm”, precum şi unii dintre partenerii de afaceri ţepuiţi susţin că asociatul unic şi administratorul lui  „Metalindustrie” SRL nu este altul decât fratele directoarei Colegiului Naţional „Gheorghe Cartianu”, unde Petru Paleu nu putea lua lucrări, că ar fi bătut la ochi prea tare.

Şi atunci a fost inventată această „Metalindustrie”. Lăsăm organele abilitate să lămurească dacă este adevărată sau nu legătura de sânge şi dacă acest lucru ascunde aspecte penale.

Citește și
2 Comentarii
 1. Iuli spune

  Primaria Piatra Neamt cu toate ca a fost tepuita bine de Metalindustrie la Liceul Cartianu prin faptul ca in contractul din decembrie 2008 acestia au incasat 2,4 milioane lei si au executat lucrari numai de 1,7-1,8 lei , nu se inscrie la masa credala. Fatada corpului de cladire care este chiar pe b-dul Traian (langa blocul A9) nici acum nu este finisata dar este incasata. Tamplaria din pvc, care a fost schimbata cu bani din alt program prin anul 2006-2007, a fost incasata inca odata de aceasta firma fara sa faca nimic.

 2. mariana neputinta spune

  Frumoasa mea doamna Paleu, Ti-am dat teatru si trbuia sa-l pastrezi ca pe un ,, lacas de muze”! Se poate? Cum de ai lasat sa treaca anii peste Campus si peste cei 60 de angajati ai sai , ocrotindu-i ca o mama subiectiva si patimasa? De ce nu ai improspatat angajatii si i-ai lasat pe cei de varsta pensionarii sa munceasca pana la 65 de ani(femei). Trebuia sa-mi ceria jutorul cand Campusul s-a redus la 60 de elevi , sa il facem impreuna mare si frumos , iar angajatii (cei peste 60) sa-si merite banii primiti.
  E bine si asa , angajatii numerosi , care nu aveau acoperire au plecat acasa , Campusul e mort , unele clase functioneaza sub efectiv ,aveti si clase de operatori chimisti,aveti si director pe Campus , cu toate ca nu mai aveti Campus, in scoala nu prea mai aveti ore dupa 11….
  E foarte bine , ma bucur si va felicit .Va astept la concursul de directori
  Prietena dumneavoastra si sfatuitoarea la nevoie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.