Populaţia Serbiei se reduce: de la „Serbia la Tokio” la „Serbia ca Nokia”

0
De când proiectul creării „Serbiei Mari” pe rămăşiţele Iugoslaviei a eşuat, ţara sud-est europeană şi-a văzut teritoriul reducându-se dramatic, notează Wall Street Journal în ediţia de luni.

Rezultatele preliminare ale ultimului recensământ al populaţiei oferite de oficiul de statistică al ţării au arătat că, din cauza ratei scăzute a natalităţii şi emigrării continue, este posibil ca populaţia să fi scăzut cu aproximativ 200.000-300.000 în ultimii zece ani, la circa 7,4 milioane de persoane. Circa 60.000 de persoane au părăsit ţara, conform estimărilor preliminare.

Scăderea populaţiei Serbiei, care a început să se manifeste la schimbarea de secol după patru războaie pierdute, a fost mult timp ridiculizată în stradă. În anii 1990, mulţimea a scandat „Serbia la Tokio” (Srbija do Tokija) /slogan folosit de fanii de fotbal sârbi pentru a ironiza grupurile etnice rivale la începutul războaielor iugoslave din anii 1990.

La acea vreme, clubul de fotbal Steaua Roşie Belgrad a câştigat Cupa Europei şi titlul mondial la Tokyo, în Japonia, câştigând Cupa Intercontinentală, n.red/ atunci când Slobodan Milosevic a încercat să extindă teritoriul naţiunii prin unirea sârbilor din Croaţia şi Bosnia într-un singur stat.

Acum, linia populară este „Serbia ca Nokia” (Srbija Kao Nokia), care rimează cu sloganul original, în contextul în care oamenii aseamănă declinul Serbiei cu problemele producătorului finlandez de echipamente de telecomunicaţii.

De la războaie încoace, care nu au reuşit să creeze un stat sârb mai mare în detrimentul Croaţiei şi Bosniei, Serbia şi-a pierdut şi aliatul său timp îndelungat, Muntenegrul, şi şi-a văzut provincia sa neliniştită Kosovo declarându-şi independenţa în 2008.

Zeci de mii de cadre didactice au părăsit ţara iar multe sate s-au golit pe măsură ce perspectivele economice mai slabe au determinat oamenii să părăsească zonele rurale pentru oraşe mai mari. În timp ce majoritatea satelor mai mici din Serbia şi oraşele din sud au suferit un declin al populaţiei, Belgradul a cunoscut un aflux rapid de noi rezidenţi. Oraşul balcanic are în prezent 1,7 milioane de locuitori, oferind suficiente locuri de muncă şi prosperitate pentru mulţi.

Dar oraşe mai mici – cum ar fi Cacak din Serbia centrală şi Leskovac şi Vranje, din sudul Serbiei – şi-au văzut populaţiile scăzând fiecare cu 5% sau mai mult. Totodată, mai multe probleme mocnesc în contextul în care etnicii albanezi din Valea Presevo fac presiuni pentru alăturarea la Kosovo, în timp ce musulmanii din Sandzak doresc legaturi mai strânse cu Bosnia.

Rezultatul recensământului poate fi un semn pentru elita politică a Serbiei că economia ţării trebuie pusă pe făgaş iar periferia sa consolidată dacă se doreşte stoparea scăderii populaţiei. Mitar Tarabic, un vizionar sârb popular din secolul al XIX-lea, a prorocit că un singur prun va fi suficient pentru a-i ţine pe toţi sârbii. Deşi mulţi cred că această viziune este o farsă, totuşi profeţia riscă să devină mai aproape de realitate decât ar dori majoritatea sârbilor.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.