EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

„Primăvara feministă” a lumii arabe

0
Cu sau fără văl, în jalabiya sau în blugi, femeile participă tot mai activ la lupta pentru democraţie în lumea arabă.

Tot mai frecvent apar în ziare ştiri care se referă la încălcări medievale ale drepturilor omului în lume în acest secol XXI, precum în Arabia Saudită, ţară membră a ONU din 1945, care a condamnat recent o femeie să fie pedepsită cu zece lovituri de bici pentru că a fost prinsă conducând maşina, notează marţi ziarul El Pais.

Pentru a contracara repercusiunile negative pe care această sentinţă le-ar fi avut în presa internaţională, regele Abdullah bin Abdelaziz al Saud a iertat-o de pedeapsă pe tânăra şi curajoasa activistă. Merită însă aplaudată marinimia regelui saudit ştiind ca justiţia din ţara lui a condamnat-o pe Shaima Justaneyah unei pedepse atât de umilitoare şi dureroase la puţin timp după ce monarhul declarase că ‘nu trebuie marginalizat rolul femeilor în societatea saudită’?

Cu siguranţă Shaima este cealaltă faţă a monedei eliberării feminine; în altă parte a lumii mass-media anunţa că Australia autorizează femeilor din armată să participe la operaţiunile de luptă în unităţile speciale, alăturându-se astfel Canadei, Israelului şi Noii Zeelande, care de mult timp au eliminat restricţiile impuse femeilor în serviciul militar.

Însă dincolo de scandalul provocat de Arabia Saudită, pentru a fi singura ţară din lume care interzice femeilor să conducă, asistăm la un reviriment al mişcării feministe în lumea musulmană: femeile au început să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile.

Campania lanstă de saudite, ‘Women Drive’ pe Facebook, ar putea fi vârful de lance al unui protest latent timp de mulţi ani: al musulmancelor în acele ţări agitate de multiplele manifestaţii împotriva corupţiei, nepotismului şi lipsei de libertăţi.

Revoluţia din 5 ianuarie din Egipt a umplut Piaţa Tahrir de femei, cu sau fără văl, în jalabiya sau în blugi. În acele zile egiptencele sau ieşit în stradă strigând: ‘Gata, ajunge!’ Lucru de neînchipuit într-o societate segregată între sexe, de la intrarea în moschei şi până la urnele de vot.

Doar clasele înalte, culte, sunt mai flexibile în privinţa discriminării femeii. Fenomenul, care i-a făcut pe bărbaţi şi femei să împartă acelaşi spaţiu public, s-a repetat în Iordania, Maroc şi chiar în Bahreinul guvernat de o monarhie autoritară. Înainte a fost însă Tunisia, care a fluturat prima steagul revoluţiilor primăverii arabe, deşi aici femeile nu au atras atenţia fiind ţara unde condiţia feminină este cea mai avansată din lumea arabă. Dar odată controlată revolta, egiptencele au dispărut din stradă, iar femeile supuse codurilor civile care dau întâietate bărbaţilor au tăcut.

Cazul algeriencelor este simptomatic în privinţa abuzurilor împotriva femeilor. În războiul de independenţă din 1962, după opt ani de luptă împotriva colonizării franceze, femeile au avut un rol important în rezistenţă şi pe front luptând umăr la umăr alături de bărbaţii din Frontul Naţional de Eliberare, de multe ori cu preţul vieţii.

Totuşi, mujahedinii veniţi la putere au promulgat ‘o lege de familie”, încă în vigoare, care a închis din nou femeile în casă. Un lucru similar pare să se întâmple acum în Egipt.

Alungate din piaţă femeile au dispărut din agoră. Totuşi pentru câteva zile strigătele lor au răsunat din Piaţa Tahrir din Cairo, până în Siria, Yemen sau alte ţări arabe unde s-ar putea ca în curând să vedem femeile protestând faţă de amânarea reformelor promise şi reclamându-şi libertăţile.

Ar fi bine ca prin acest prim pas, musulmancele să înceapă să reclame drepturi egale cu bărbaţii. Este poate ceea ce se întâmplă deja în Arabia Saudită, începând şoferiţele care sfidează legea la volanul maşinilor.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.