EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

R. Moldova: Soarta coaliţiei aflate la guvernare va fi decisă joi

0
Soarta coaliţiei aflate la guvernare la Chişinău va fi decisă la reuniunea de joi a parlamentului, au anunţat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), deşi tot ei au declarat-o deja moartă şi îngropată, scrie Adevărul de marţi.

Piatra de încercare va fi demiterea preşedintelui legislativului, care va duce automat la destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană, menţionează publicaţia. Vlad Filat vrea cu orice preţ ‘capul’ procurorului general Valeriu Zubco şi promite să iniţieze joi procedura de demitere a lui Lupu, dacă acesta nu-i satisface solicitarea.

În cele două zile rămase, procurorul-şef nu va sta cu mâinile în sân, subliniază Adevărul. El îi va prezenta lui Lupu un raport cu privire la dosarele intentate în cazuri de contrabandă, trafic ilicit şi spălare de bani, în care figurează şi demnitari. Potrivit unor surse, Valeriu Zubco va vorbi despre implicarea premierului Filat în scheme frauduloase, precum şi în organizarea violenţelor din aprilie 2009.

După cerinţa ultimativă de a iniţia procedura de demitere a lui Valeriu Zubco, pe care liderul PLDM, Vlad Filat, i-a adresat-o preşedintelui parlamentului, Marian Lupu, şi după demiterea lui Gheorghe Mihai, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), în unele cercuri apropiate PCRM se discută despre revenirea lui Artur Reşetnicov în respectiva funcţie, scrie Timpul.

Artur Reşetnicov – actual deputat pe lista comuniştilor şi care, potrivit unor speculaţii de presă, e o rudă apropiată a liderului comuniştilor moldoveni – a ocupat funcţia de director al SIS în timpul guvernării lui Vladimir Voronin, menţionează publicaţia. În opinia analistului Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău, Vlad Filat este îndreptăţit să ceară demisia procurorului, directorului SIS şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

‘Are dreptate Filat să întrebe de ce, la două luni şi jumătate de la efectuarea atacului asupra bpncilor, în situaţia în care ştim cu toţii în mare parte ce s-a întâmplat, persoanele suspecte de implicare în acest caz nici măcar nu au fost audiate de către procurori şi de ce Procuratură Generală nu a reacţionat la alte cazuri de acest fel’, scrie autorul.

Pe de alta parte, explică Nicolae Negru, premierul Filat a dat în bară, declarând ritos că Lupu va fi schimbat dacă nu va iniţia procedura de demitere a lui Zubco.

Lupu nu are dreptul să o facă şi, dacă va fi demis pentru că refuză, se va comite o fărădelege pe care va trebui să şi-o asume Filat împreună cu vina de a fi distrus AIE, concluzionează Jurnal de Chişinău.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.