EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

România se înscrie cu şase zone pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Europa

0
România se înscrie cu şase zone ce acoperă aproape toată ţara (exceptând zona Bucureşti-Ilfov) pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Europa, conform celui mai recent studiu al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române (ICCV).

Potrivit sursei citate, în România şi Bulgaria, PIB pe locuitor (exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard) a fost, în anul 2010, cu aproximativ 55% mai mic faţă de PIB-ul mediu pe locuitor din Uniunea Europeană (Eurostat, 2011).

În anul 2011, Oltenia a urcat în topul regiunilor sărace din Europa, puterea de cumpărare devenind mai scăzută decât în regiunea bulgară Severoiztochen, cea mai săracă din UE până de curând. Regiunea Sud-Est a României (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, şi Vrancea) se situa pe locul opt în clasamentul celor mai sprace 20 de regiuni din Europa.

De asemenea, cea mai săracă zonă din Polonia, aflată pe locul al nouălea, cu 39% din puterea de cumpărare medie a ţărilor UE, a fost devansată de regiunea Sud-Muntenia din România, care include judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Pe locul al 15-lea se afla regiunea Nord-Vest din România, cu judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare Sălaj (Eurostat 2011).

În acest an, circa 81 milioane de persoane din Uniunea Europeană (17% din populaţie, 19% dintre copii) trăiau în sărăcie, deprivare materială şi excluziune socială, realizând venituri sub 60% din venitul mediu pe UE, conform datelor Comisiei Europene din 2011.

Potrivit documentului citat, în anul 2007 aproape o treime din populaţia României (32%) realiza venituri sub 70% din valoarea venitului median din spaţiul UE, situându-se în situaţie de sărăcie relativă.

„Dacă raportăm veniturile la medianele naţionale, nu la mediana europeană, atunci în România, în 2007, 18% din populaţie obţine mai puţin de 40% din venitul median la nivel naţional, plasându-se într-o situaţie de sărăcie absolută(severă), România fiind, înainte de criza financiară din 2009, dar şi în prezent, ţara cu cea mai ridicată proporţie de populaţie săracă din UE”, arată raportul ICCV. Spre comparaţie, în alte ţări din UE, populaţia aflată într-o situaţie economică similară (cu nivelul veniturilor sub 40% din veniturile mediane naţionale) deţine ponderi mult mai scăzute, 2% în Republica Cehă, 4% în Suedia sau Irlanda.

Definiţia sărăciei relative a fost agreată pentru prima dată de Consiliul European în anul 1975: „Oamenii trăiesc în sărăcie relativă dacă venitul şi resursele lor sunt atât de inadecvate încât îi împiedică să aibă un standard de viaţă considerat acceptabil în societatea în care trăiesc.

Din cauza sărăciei, aceştia se confruntă cu dezavantaje multiple prin şomaj, venituri prea mici, condiţii improprii de locuire, asistenţă medicală precară, lipsă de acces la sistemul de educaţie permanentă, la serviciile culturale, sport şi recreere.

Aceştia sunt frecvent excluşi ori marginalizaţi de la participarea în activităţi economice, sociale şi culturale care constituie o normă pentru largi categorii de cetăţeni, iar exercitarea drepturilor lor fundamentale este restricţionată din cauza lipsei de mijloace economice”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.