EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Spania se confruntă cu plecarea masivă a imigranţilor latino-americani pe fondul adâncirii crizei

0
Adâncirea crizei economice şi financiare din Europa a răsturnat tendinţa de creştere a populaţiei spaniole, în contextul în care sute de mii de imigranţi din America Latină părăsesc ţara, deoarece sunt în imposibilitate de a găsi de lucru, informează Financial Times în ediţia de luni.

După un deceniu de imigraţie ridicată şi creştere rapidă a populaţiei spaniole, aceasta este acum în declin şi a scăzut cu aproape 28.000 în prima jumătate a acestui an, la 46,12 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE).

„Dacă tendinţele demografice actuale se menţin, Spania va pierde peste jumătate de milion de locuitori în următorii 10 ani, după o perioadă de creştere demografică intensă”, susţine INE într-un raport privind previziunile sale, publicat luna aceasta. Inversarea este remarcabilă, deoarece Spania şi economia ei cu creştere rapidă au reprezentat cea mai populară destinaţie din Uniunea Europeană pentru noii imigranţi, legali şi ilegali. Mulţi dintre ei au găsit locuri de muncă în construcţii în timpul unui boom imobiliar îndelungat, care s-a încheiat în urmă cu patru ani.

Constatările INE sunt în conformitate cu dovezile anecdotice de pe străzile unor oraşe spaniole, cum ar fi Parla, una din suburbiile sudice relativ sărace ale Madridului. Între 2002 şi 2008, populaţia Spaniei a crescut cu aproximativ 700.000 pe an, ca urmare a creşterii naturale a populaţiei şi imigraţiei.

Anul acesta, creşterea naturală – excesul de naşteri în raport cu decesele – va adăuga aproape 100.000, dar emigrarea netă este mai mare, făcând ca numărul total de locuitori să fie mai mic.

Comentatorii spanioli spun că plecarea imigranţilor necalificaţi este de aşteptat într-o economie care are 21% şomaj şi va ajuta la scăderea presiunii asupra pieţei locurilor de muncă, chiar dacă exodul este alcătuit în principal din ecuadorieni, argentinieni şi alţi sud-americani care au perspective la ei acasă, mai degrabă decât din imigranţi fără locuri de muncă din Maghreb sau Africa sub-sahariană, care preferă să rămână în Spania.

„Pe termen scurt, această imigraţie care părăseşte ţara este o uşurare pentru Spania”, spune Carmen González Enriquez, cercetătoare la think-tank-ul ”Institutul Regal Elcano”. „Rata şomajului în rândul atât de multor imigranţi – dintre care mulţi nu au dreptul de a beneficia de ajutor de şomaj sau nu mai au dreptul la plăţi – este o potenţială sursă de conflicte”, a precizat ea. „Chiar pe termen lung, efectele nu sunt atât de negative”, spune cercetătoarea.

„Trebuie să ne amintim că cei care pleacă sunt şomeri. Prezenţa lor în Spania nu este pozitivă nici pentru piaţa imobiliară, nici pentru sistemul de pensii, iar în prezent nici pentru PIB”, a explicat ea. Cu toate acestea, alţii sunt preocupaţi de faptul că unii dintre cei care părăsesc Spania sunt spanioli tineri cu înaltă calificare, printre care imigranţi naturalizaţi, care nu pot găsi de lucru în Spania. Pleacă în străinătate şi nu contribuie, prin urmare, în mod direct la economia spaniolă.

„Este vorba despre frustrarea aşteptărilor”, spune Antonio Izquierdo, profesor de sociologie la Universitatea din La Coruńa. „Mulţi dintre ei provin din familii bune. Deci nu sunt flămânzi, dar nu pot sta până la vârsta de 35 de ani fără să facă nimic. Pierderea realizărilor privind tinerii şi educaţia este un lucru rău.

Este rău pentru societate şi rău pentru economie”, subliniază Izquierdo. Numărul persoanelot tinere calificate care părăsesc Spania nu poate fi determinat de statistici, ci, din nou, dovezile anecdotice sugerează ca unii s-au mutat în Marea Britanie, Germania şi America Latină, în contextul în care criza privind şomajul în rândul tinerilor s-a adâncit.

„În general, cererea de pe pieţele americană şi europeană este mai mare pentru persoanele care au calificări ştiinţifice, medicale şi tehnice”, spune profesorul Izquierdo.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.