Apa chioară de la robinetele din Neamţ, una dintre cele mai scumpe din ţară

Nemţenii plătesc un preţ foarte mare pentru apa potabilă din reţeaua publică administrată de operatorul unic „Compania Judeţeană Apa Serv“ SA, conform unui studiu realizat de testecomparative.ro.
Astfel, preţul unui metru cub de apă potabilă este cuprins între 2,13 lei la Târgu Jiu, judeţul Gorj, şi 4,96 lei la Slatina, judeţul Olt.În Neamţ, preţul facturat de „Apa Serv“pentru un metru cub de apă şi canalizarea lui este de 3,5092 lei, dar Primăria Piatra Neamţ nu a transmis această informaţie în termenul legal celor de la testecomparative.ro.
Mai scumpă decât în Neamţ apa este doar în 8 localităţi, printre care Suceava şi Iaşi.

Spre deosebire de alte judeţe, în Neamţ este foarte scumpă şi canalizarea, adică 3,1496 lei pentru un metru cub de apă potabilă furnizată, ceea ce face ca facturarea, care nu se face diferenţiat, să fie la un preţ de 6,6588 lei pentru fiecare metru de apă furnizată şi canalizată.

Apa potabilă din Piatra Neamţ şi localităţile învecinate este asigurată din două surse, la robinete ajungând un amestec. Lichidul vital este captat din puţuri de adâncime de la Vaduri şi, în plus, este preluată prin captarea de suprafaţă din Lacul Bâtca Doamnei.

Costurile de producţie pentru apa preluată din lac ar trebui să fie, teoretic, destul de mici. Preţul mare de factuare explică însă profitul uriaş, adică 2.746.915 lei, realizat de „Apa Serv“ în 2010.

Acesta a fost făcut la o cifră de afaceri de 40.442.343 lei şi cu 578 de angajaţi. Cel mai mare profit anterior, de 1.849.035 lei, a fost raportat în 2006, iar în ceilalţi ani, cu excepţia lui 2006, a avut profit sub un milion de lei.

Asociaţii „Companiei Judeţene Apa Serv“ SA sunt administraţiile celor mai multe dintre localităţile în care există reţea de furnizare a apei potabile. Concret, aceştia sunt Consiliul Judeţean, municipiile Piatra Neamţ şi Roman, oraşele Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, precum şi comunele Alexandru cel Bun, Săvineşti, Vânători-Neamţ şi Horia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.