EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

BNR: Blocajul financiar va continua să afecteze puternic sectorul construcţiilor

0
Blocajul financiar continuă să afecteze puternic sectorul construcţiilor, conform sondajului de conjunctură realizat de BNR pentru luna trecută.‘Similar lunii august, opiniile formulate de participanţii la sondajul de conjunctură indică influenţa negativă exercitată de cererea deficitară asupra activităţii din cele două sectoare economice, acest factor fiind invocat de circa 43 la sută din totalul companiilor din industrie şi de 54 la sută din numărul operatorilor din construcţii.

Ramurile cele mai afectate rămân industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV şi activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor (în cadrul fiecărei ramuri, insuficienţa cererii este menţionată de aproape toţi managerii intervievaţi)’, arată documentul.

Potrivit acestuia, acţiunea limitativă a acestui factor este din nou semnalată în industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal şi în industria mijloacelor de transport (în proporţie de 55 la sută şi respectiv 84 la sută la nivelul fiecărei ramuri).

‘Blocajul financiar va continua să afecteze puternic sectorul construcţiilor (în proporţie de 46 la sută). În industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 14 la sută din totalul respondenţilor, expectaţiile cele mai pesimiste menţinându-se în industria extractivă (78 la sută), dar şi în industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi maselor plastice, industria de prelucrare a lemnului şi în industria de maşini, echipamente şi aparate electrice (ponderi cuprinse între 21 şi 27 la sută)’, potrivit sondajului.

Acesta mai arată că influenţe negative de intensitate relativ scăzută vor continua să exercite nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare (în opinia a 10 la sută din totalul companiilor industriale şi de construcţii), evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale şi dificultăţile întâmpinate în procurarea materiilor prime (în proporţie de sub 5 la sută în fiecare dintre ultimele două cazuri).

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.