Ceasul biologic masculin: După 41 de ani, şansele de a deveni tată scad rapid

0

– Nu doar femeile trebuie să îşi facă griji în ceea ce priveşte ceasul lor biologic. Fertilitatea masculină se diminuează odată cu vârsta, avertizează cercetătorii, spunând că un singur an poate face diferenţa, relatează Daily Mail.

Aceştia spun că după 41 de ani, şansele unui bărbat de a fi tată biologic pentru un copil se diminează rapid.

Avertizările în ceea  ce priveşte ceasul biologic masculin vin în urma unui studiu a unor pacienţi a căror spermă a fertilizat ovule donate.

În contextul studiului, folosirea ovulelor donate a permis cercetătorilor să separe efectele vârstei bărbatului de efectul pe care l-ar avea vârsta femeii. Ovulele donate vin toate de la femei tinere, sănătoase, astfel încât să poată fi depistate modificările care se datorează spermei.

Iar diferenţa a fost clară: fertilitatea a scăzut cu până la 7% odată cu fiecare an în plus la vârsta bărbatului aflat între 41 şi 45 de ani. După această vârsta declinul a fost şi mai rapid.

Vârsta medie a bărbaţilor a căror partenere au primit tratament prin fertilizare în vitro a fost de 41 de ani.
Însă, vârsta medie a celor la care fertilizarea în vitro nu a avut succes a fost de 45 de ani.

Şansele unei sarcini  au scăzut de la 60%, la vârsta de 41 de ani, până la doar 35% pentru cei care au împlinit 45 de ani.

Cercetătoare Paula Fettback, de la Clinica Huntington Medicina Reproductiva din Brazilia a spus concis: „Vârsta contează. Bărbaţii au şi ei un ceas biologic. Nu este la fel ca la femei, dar nu pot aştepta la nesfârşit să facă un copil”.

Un al doilea studiu prezentat la conferinţa anuală Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă susţine aceeaşi avertizare.

În această cercetare, fertilitatea s-a diminuat la şoarecii mai mari de 1 an, echivalentul vârstei mijlocii la oameni. Mai puţine ovule au fost fertilizate şi mai puţini embrioni au devenit destul de lungi pentru a putea fi folosiţi la fertilizarea în vitro.

Sarcinile au avut nevoie de mai mult timp pentru a se instala şi atunci când se întâmplau, rata avorturilor a crescut de la zero, atunci când era folosită spermă de la animale tinere, până la peste 60%.

Alte studii au descoperit că majoritatea copiilor care au taţi mai în vârstă au un risc mare de a suferi de autism, schizofrenie şi epilepsie, şi sunt de două ori mai predispuşi să moară înainte de vârsta adultă.

Însă alţi oameni de ştiinţă sfătuiesc bărbaţii care vor să devină taţi să nu îşi facă griji. Doctorul Richard Sherbahn, de la Centrul pentru Fertilitate Avansată din Chicago, spune că deşi este posibil ca fertilitatea masculină să scadă, orice diferenţă este probabilă a fi de doar câteva procente de-a lungul unui deceniu.

Charles Kingslad, un ginecolog la Spitalul pentru Femei din Liverpool şi membru al Societăţii Britanice a Fertilităţii, a pus sub semnul întrebării calitatea studiului şi a adăugat că este cu mult mai importantă calitatea ovulelor femeii.

Acesta a sfătuit bărbaţii care vor să fie în formă reproductivă bună să mănânce sănătos, să nu fumeze, să bea doar cu moderaţie, să rămână activi şi să evite băile calde, deoarece o temperatură scăzută e mult mai bună pentru spermă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.