Chinezii vor să cultive pe scară largă legume în România

Un grup investitori chinezi din provincia Anhui intenţionează sa cumpere sau să concesioneze terenuri agricole în sudul României, pentru a investi în sectorul de producţie şi procesare a legumelor şi fructelor, a declarat, joi, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu.

„O delegaţie formată din cinci persoane, condusă de preşedintele Comisiei de Agricultură din provincia Anhui, se află în România pentru a vizita zonele agricole din sudul ţării şi a afla oportunităţile de investiţii în agricultură şi industria alimentară din România, cu precădere în sectorul de legume şi fructe. Membrii delegaţiei sunt reprezentanţi ai unor mari societăţi comerciale din provincia Anhui din sectoarele de procesare, pomicultură, vinuri, legume şi fructe”, a precizat şeful Camerei de Comerţ Româno-Chineze.

Potrivit sursei citate, investitorii chinezi vor să facă investiţii pe întreg lanţul, de la producţie până la procesare şi comercializare, din acest motiv fiind interesaţi să cumpere terenuri agricole, să concesioneze sau să creeze joint-venture.

„Sunt interesaţi mai mult de zone agricole din sudul ţării, deoarece în cazul unor investiţii vor să aibă o baza de producţie şi de procesare aproape de o metropolă. În cursul zilei de joi delegaţia chineză va avea o întâlnire la Ministerul Agriculturii, iar ulterior va vizita Piaţa de Gros din Bucureşti, dar şi alte pieţe reprezentantive, gen Piaţa Obor şi angrourile de legume şi fructe de lângă Bucureşti. Vineri, delegaţia chineză se va afla în zona libera Giurgiu, unde va avea întâlniri cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi cu oamenii din zonă pentru a vedea oportunităţile de investiţii”, a subliniat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu.

Provincia Anhui din China are aproape 67 de milioane de locuitori, se întinde pe o suprafaţă de 139.600 metri pătraţi şi este una dintre principalele bazine legumicole din China şi unul din cei mai mari producător de cereale.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu vice-preşedintele China National Agricultural Development Group Corp., Liu Lianjun, cei doi oficiali discutând despre oportunităţile de afaceri pe care compania chineză le poate găsi în România în domeniul culturilor vegetale, pescuitului, cercetării şi agriculturii ecologice. Partea chineza s-a arătat interesată de proiectul Canalului Siret – Baragan şi de posibilitatea importului a cât mai multor sortimente de vin din România.

China National Agricultural Development Group Corp. deţine 16 sucursale în 14 state diferite din lume şi 80 de sucursale în China. Principalele ramuri de activitate ale companiei chineze sunt culturile vegetale şi pescuitul maritim.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.