EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Copiii din România care cerşesc pe străzile Londrei, subiectul unui documentar la BBC One

0

Emisiunea Panorama, difuzată pe BBC One, a difuzat miercuri, 19 octombrie, de la ora locală 21.00, un amplu documentar despre copiii cerşetori din Marea Britanie /”Britain’s Child Beggars”/, după ce reporterii au urmărit, timp de aproape un an, mai mulţi copii pe străzile din Londra, despre care au constatat ulterior că sunt romi din România.

Timp de mai multe luni, reporterii de la Panorama i-au filmat pe copii cerşind pe străzi, prin zăpadă, lapoviţă şi ploaie, iarna trecută, iar imaginile – rezultatul a peste 100 de ore de filmare – ne dezvăluie nişte adevăraţi „Oliver Twist” ai secolului XXI.

Una dintre fetiţele urmărite, pe care reporterii au numit-o „Alice”, era specialistă în cerşit, deşi nu părea să aibă mai mult de patru ani.

Un proprietar de restaurant din zonă susţine că unii copii cerşetori câştigă 500 de lire pe zi. În ceea ce o priveşte pe Alice însă, aceasta înmâna fiecare bănuţ unei tinere care nu părea să fie trecută cu mult de 20 de ani.

În faţa moscheii din Regent’s Park, reporterii au filmat un grup de femei care controla mai mulţi copii, inclusiv un băieţel de patru ani, pe care jurnaliştii l-au numit „Lou”. Aceştia îi vizau credincioşii de la moschee, la sfârşitul rugăciunii de vineri. „Lou” şi femeile care îl supravegheau au luat autobuzul spre o casă închiriată în Ilford, Essex, în faţa căreia era parcat un BMW X5.

Pe parcursul a aproape un an, toate „echipele” de copii cerşetori aflaţi „la lucru” pe străzile Londrei, urmăriţi de către reporterii de la Panorama, s-au dovedit a fi romi originari din România.

În pofida faptului că fetele purtau haine modeste şi văl şi vizau moschei şi zone populare în rândul turiştilor din statele Golfului, niciuna dintre cele care cerşeau nu erau musulmană.

Ţiganii – cunoscuţi, de asemenea, sub numele de romi – sunt cea mai numeroasă şi mai săracă minoritate etnică din Europa, iar rasismul pe care trebuie să-l înfrunte, atât în România cât şi în întreaga Europă, este în floare, precizează BBC.

În Marea Britanie, poliţia opreşte adesea grupurile de cerşetori, însă în general, le ia doar datele şi îi lasă să plece. Poliţia declară că se teme că sărăcia este cea care i-a făcut ţigani vulnerabili la exploatarea de către bandele criminale din cadrul propriei comunităţi.

Poliţiştii Bernie Gravett şi Colin Carswell au luat parte la o operaţiune comună a poliţiei din România şi Marea Britanie, care s-a soldat cu arestarea a 26 presupuşi traficanţi de copii, din Ţăndărei.

Acuzaţii, care au fost reţinuţi luni de zile, apoi eliberaţi, au negat toate acuzaţiile. Cazul continuă după a fost trimis spre rejudecare la procuratură; între timp însă, învinuiţii nu pot părăsi ţara.

În Marea Britanie, poliţia a perturbat activitatea bandelor, vânându-le pentru însuşire frauduloasă de ajutoare sociale. Nouă persoane, dintre care opt ţigani români, au ajuns la închisoare la începutul acestui an, cu o pedeapsă totală de 10 ani de detenţie, după ce şi-au însuşit fraudulos 800.000 de lire sterline.

Deşi românii nu au de obicei dreptul la ajutoare de stat din Marea Britanie, poliţia susţine că bandele de infractori au reuşit să obţină aceste ajutoare folosindu-se de documente false.

Potrivit inspectorului Carswell, una dintre bandele care folosea copii cerşetori a evaluat potenţialul unui singur copil la Londra la aproape 100. 000 de lire pe an dacă acesta este folosit la cerşit, furat sau pentru obţinerea frauduloasă de ajutoare sociale.

În Ţăndărei, o localitate împânzită de vile de lux, despre care poliţia suspectează că ar fi fost plătite cu banii adunaţi din cerşit, unul din bărbaţi, arestat sub suspiciunea de trafic de copii, preciza că toată lumea din oraş ştie cum să acceseze sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie.

„Unii adună 10.000, 12.000 sau 13.000 de lire într-o lună – au trei, patru sau cinci seturi de ajutoare”, explică bărbatul.

La casa din Ilford unde reporterii au văzut că se întoarcea „Lou”, după ce cerşise la moscheea din Regent’s Park, reporterii au filmat o serie de copii şi adulţi care veneau şi plecau, printre care şi pe Ioan Rostaş, pe soţia sa Stela şi pe fiica lor, Vandana, care fuseseră anchetaţi pentru însuşire frauduloasă de ajutoare sociale.

Reporterii au dat apoi de urma familiei Rostaş la Huedin, în nordul României, unde documentele cadastrale locale indică că Ioan Rostaş deţinea două case, dintre care o vilă de lux pe drumul principal şi o casă mai mică pe o stradă lăturalnică. În faţa acestei case mai mici, reporterii au descoperit acelaşi BMW X5 parcat în faţa casei din Ilford, dar şi pe micul „Lou”.

În ceea ce o priveşte pe „Alice”, fetiţa care cerşea pe Oxford Street, reporterii au urmărit-o pe aceasta şi pe femeia careia îi dădea banii, în timp ce se întorceau acasă, la o locuinţă închiriată în Slough. Reporterii au descoperit că femeia era mama fetei, Denisa Mazarache, şi că acestea proveneau din Feteşti.

În Feteşti, reporterii s-au dus la adresa unde era înregistrată Denisa Mazarache – un bungalou recent construit, cu o grădină mare faţă – însă un bărbat aflat în casă a negat furios că ar cunoaşte-o. Cu toate acestea, la o altă casă deţinută de un membru al familiei, reporterii s-au întâlnit chiar cu Denisa.

În limba engleză, aceasta a recunoscut că a cerşit la Londra, dar a precizat că a plecat de acolo cu un an în urmă şi că nu s-a mai întors. Femeia minţea însă, deoarece reporterii o filmaseră cu mai puţin de o lună în urmă, cerşind pe străzile din Londra.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.