„Cota feminină” din Germania ca aparenţă a egalităţii între sexe

0

Cele mai importante întreprinderi germane cotate la bursa din Frankfurt promit să majoreze cota femeilor aflate în structuri superioare de conducere, însă exclusiv în mod benevol, fără vreo obligaţie legislativă.

La nivelul guvernului federal nu există unitate de opinie pe marginea acestui subiect, însă predomină punctul de vedere apropiat oamenilor de afaceri. Această situaţie a fost relevată de reuniunea pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o recent cu reprezentanţi a 30 de concerne germane.

Problema drepturilor femeilor în toate domeniile vieţii, inclusiv în cel al economiei, nu-şi pierde din acuitate, în pofida progreselor cunoscute, constată cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Majorarea rolului pe care îl joacă femeile în structuri de conducere superioare din economie constituie astăzi un obiectiv important al Uniunii Europene.

Legi corespunzătoare privind majorarea cotelor de prezenţă feminină în conducerea la vârf a întreprinderlor şi firmelor /între 20 şi 40 la sută/ au fost deja adoptate în Franţa, Spania, Italia, Belgia, Olanda şi Austria, iar în afara comunităţii europene – în Norvegia şi Islanda.

În Germania, un asemenea obiectiv a fost trasat demult. În politică, femeile germane au cucerit poziţii importante: din 620 de deputaţi, 204 sunt femei, iar în fracţiunile verzilor şi de stânga ele deţin chiar majoritatea.

Lider al ţării este deja pentru al şaselea an o femeie – Angela Merkel, iar femeile-ministru în guvernele federal şi regionale, la fel ca cele din posturi-cheie în partide, sunt un lucru obişnuit.

În schimb, în economia germană uşile rămân adesea închise în faţa femeilor: structurile superioare de conducere a 30 de concerne listate la DAX numără 190 de posturi şi doar 7 sunt ocupate de femei.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, actualele atitudini sociale din Germania sunt de aşa natură încât „căpitanii” economiei germane nu se pot opune deschis acceptării femeilor în mijlocul lor.

În timpul reuniunii de la Berlin, ei au prezentat un fel de concepţie pentru punerea în aplicare a cerinţelor privind egalitatea între sexe. În primul rând, extinderea prezenţei femeilor în structurile de conducere din economie trebuie să aibă loc fără amestecul statului.

În al doilea rând, gradul acestei extinderi şi termenele privind punerea în practică a respectivelor planuri trebuie să fie decise de fiecare companie în mod independent şi variat, în dependenţă de posibilităţi şi starea afacerilor.

Astfel, concernul auto BMW promite că, până în 2020, va majora cota feminină în posturi de conducere până la 15-17%, concernul Daimler – până la 20%, iar Volkswagen – până la 23%. Alte companii şi-au fixat termen până în 2015: Adidas promite o majorare a cotei feminine până la 32- 35%, iar Siemens – până la 12-13%. Însă, toate aceste obiective sunt doar orientative, nefiid oferite garanţii privind punerea lor în aplicare.

Ministrul muncii al Germaniei, Ursula von der Leyen, este de părere că marile concerne trag de timp. Fa aminteşte că promisiuni privind majorarea de a le oferi benevol femeilor mai multe funcţii de conducere sunt formulate de mai mulţi ani, însă fără rezultat. De aceea, Ursula von der Leyen doreşte o cotare legislativă a participării feminine la conducerea întreprinderilor.

Împotriva unei reglementări prin lege a acestei probleme militează, însă, ministrul federal al familiei, femeilor şi tineretului, Kristina Schroder. Aceasta pledează pentru o cotare flexibilă, identică practic cu cea benevolă propusă de concerne. Cu o singură excepţie: Kristina Schroder se gândeşte la un sistem de amenzi pentru neonorarea acestor promisiuni.

Opoziţia critică rezultatele reuniunii de la Berlin. Copreşedintele Verzilor, Claudia Roth, califică ideea guvernului federal privind cotarea flexibilă drept „autoamăgire absolută”, iar liderul social-democrat Sigmar Gabriel a subliniat necesitatea stabilirii unei cote exacte pentru prezenţa femeilor în structurile de conducere din economie.

De fapt, Sigmar Gabriel consideră că problema este mult amplificată, deoarece ea vizează un număr restrâns de cetăţeni germani şi nu are nicio importanţă pentru femeile care se confruntă cu situaţii şi condiţii de angajare obişnuite, când 25% dintre femeile aflate în câmpul muncii au salarii mai mici decât bărbaţii din aceleaşi funcţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.