EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Finlanda: regulă nescrisă între romi din România asupra teritoriilor de cerşit la Helsinki

0

O dispută asupra unor teritorii ale cerşetorilor romi din România a escaladat într-o încăierare fioroasă luni noapte în piaţa din faţa gării din Helsinki, scrie într-un amplu reportaj cotidianul finlandez Helsingin Sanomat.

Cerşetorii din Helsinki duc o luptă continuă legată de teritoriile lor în capitala finlandeză.

De exemplu, locurile de cerşit din centrul Helsinki sunt ferm deţinute de romi din judeţul Gorj din România, în timp ce cartierul Itäkeskus aparţine cerşetorilor proveniţi din Transilvania, iar muzicanţii ce cântă lângă principala linie de cale ferată ce merge spre nord sunt moldoveni, relatează Marjatta Vesalainen, care lucrează la centrul de zi pentru romi în cartierul Sörnäinen din Helsinki.

Teritoriile s-au format în timp, dar ele de asemenea se pot schimba.

Cu toate acestea, dispute între cerşetori asupra teritoriilor lor apar de multe ori între imigranţi ce provin din diferite zone şi, uneori, aceste conflicte pot fi soluţionate de asemenea cu pumnii.

Acordeonistul Emil Călin-Vasile, care a venit la Helsinki din Moldova, spune că locul lui este în districtul Hakaniemi.

„Este o regulă nescrisă. Toată lumea ştie că aici este locul meu. Atunci când sunt o mulţime de cerşetori în centrul oraşului, muzicanţii nu pot merge acolo. Cineva i-ar putea cere soţului ei să o ajute şi de acolo ar porni o bătaie. În prezent, nu sunt mulţi cerşetori în centrul Helsinki şi putem merge şi cânta chiar şi acolo”, spune Călin-Vasile.

În noaptea de duminică spre luni, lupta pentru teritorii a escaladat într-o mare încăierare în piaţa gării din Helsinki.

Şapte romi din România au urmărit o maşină în care se aflau doi fraţi români noaptea târziu, după ora unu. Această urmărire s-a încheiat când grupul de romi a spart parbrizul vehiculului fraţilor, atacându-i, unii dintre ei cu răngi şi bâte.

Potrivit inspectorului detectiv Petri Juvonen, care se ocupă de investigaţii, bătaia a fost legată de teritorii.

„Romii din România au urmărit cetăţeni români albi. Potrivit victimei, i s-a spus că romii din România controlează Helsinki, în timp ce alţi români nu au ce căuta acolo”, spune Juvonen.

Poliţia a început să îi interogheze pe romi luni.

Victima a refuzat sa fie luată cu ambulanţa la spital în timpul nopţii, spunând că vroia să se ducă să îşi găsească fratele, care scăpase de atacatori.

Poliţia i-a interogat de asemenea pe cei doi fraţi luni, dar nu a anunţat mai multe cu privire la incident.

Luni, romii care s-au dus la centrul de primire de zi din cartierul Sörnäinen au minimalizat gravitatea incidentului descris ca fiind extrem de violent.

„Nu este nimic special. Unii oameni s-ar putea lua un pic la bătaie, dar ajung la o înţelegere mai târziu. Noi nu suntem la fel cu cei care aruncă bombe. Uneori ne înfuriem, dar apoi ne pupăm şi ne împăcăm”, a afirmat un bărbat care ştia ceva despre romii reţinuţi.

Emil Călin-Vasile nu ştie nimic despre bătaie, dar nici el nu consideră incidentul grav.

„Este adevărat că mai sunt încăierări, dar ele nu sunt serioase. Ne mai hărţuim un pic, dar nimeni nu sângerează”, susţine Călin-Vasile.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.