Foile de ceapă pot înlocui pungi de suplimente alimentare scumpe

Când aveţi de curăţat ceapă, nu vă grăbiţi să aruncaţi foile la coşul de gunoi, recomandă experţi spanioli care în cursul unei cercetări, publicate în Plant Foods for Human Nutrition, au demonstrat că şi cojile de ceapă, nu numai bulbul considerat un medicament-minune, conţin un cocktail puternic de compuşi utili sănătăţii umane, potrivit ediţiei online a ziarului The Times of India.

Astfel, conform rezultatelor studiului, foile maro conţin cantităţi mari de fibre şi flavonoide, iar primele straturi de dedesubt, care uneori se aruncă, sunt bogate în compuşi de sulf şi polimeri de fructoză.

O echipă de cercetători, condusă de Vanesa Benitez, de la Departamentul de Chimie Agricolă de la Universitatea Autonomă din Madrid, în colaborare cu oameni de ştiinta de la Cranfield University /Marea Britanie/ a realizat o serie de experimente de laborator care au scos la iveală substanţele folositoare din foile de ceapă şi posibila utilizare a fiecărei părţi a cepei.

Oamenii de ştiinţă recomandă utilizarea foilor maro ca o componentă funcţională a alimentelor bogate în compuşi fenolici şi fibre, cum ar fi quercetin şi alte flavonoide. Primele două straturi dense ale cepei pot fi de asemenea utilizate pentru fibre şi flavonoide

Mai ales că, după cum susţin experţii, fibrele reduc riscul de boli cardiovasculare, probleme digestive, cancer de colon, diabet de tip II şi obezitate, iar compuşii fenolici protejează împotriva proceselor ce favorizează apariţia cancerului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.