Grecii se reîntorc la munca pământului

0

De la declanşarea crizei, muncitori constructori şomeri, mineri şi pensionari au început să revină la fermele familiale moştenite cu o generaţie în urmă, dar niciodată lucrate, din munţii din Naxos, cea mai mare insulă din Ciclade, astfel încât să poată cultiva cartofi, varză şi legume pentru a supravieţui.

Catastrofa financiară din Grecia este însă pe cale să înghită cele mai izolate părţi ale ţării, scrie ziarul britanic The Independent, în ediţia de marţi (18 octombrie 2011).

Dezastrul economic afectează fiecare parte din Naxos, generând o stare de spirit care variază între anxietate pe jumătate ascunsă, disperare deschisă şi teama generală că, oricât de rele ar fi lucrurile astăzi, vor sta şi mai rău mâine. Insula este extrem de pitorească, iar solul fertil, care a atras coloniştii timp de 5.000 de ani, este propice măslinilor şi viţei de vie.

Turiştii au venit şi anul acesta, spre uşurarea proprietarilor de hoteluri şi taverne, dar restul economiei şi-a pierdut vitalitatea iar locuitorii se pregătesc pentru ce este mai rău.

Contrar mitului din nordul Europei cu privire la grecii care o duc confortabil pe seama băncilor străine şi a împrumuturilor UE, ceea ce este cel mai izbitor cu privire la cei 18.500 de locuitori din Naxos este cât de mult muncesc. Mulţi au avut întotdeauna mai mult de un job, niciunul foarte bine plătit.

Muncitorii din construcţii au fost, de asemenea, prin tradiţie agricultori, deţinând ovine, caprine, măslini şi viţă de vie. Banii suplimentari se duc la plata şcolarizării pentru copiii lor, astfel încât să poată merge la universitate şi să obţină locuri de muncă mai bune decât părinţii lor.

Aceste aşteptări s-au spulberat acum. Naxos este plin de oameni cu înaltă calificare, dar şi de tineri şomeri care nu pot găsi un loc de muncă. Impactul crizei este gradual, dar inexorabil. În contextul în care turiştii pleacă nimeni nu mai cheltuieşte bani iar magazinele şi tavernele sunt deprimant de goale.

Viceprimarul Naxos, Dimitris Lianos, este responsabil de promovarea turismului şi este optimist în legătură cu numărul mare de turişti care vin pe insulă, deşi cheltuiesc mai puţini bani decât obişnuiau în trecut. El spune că Naxos ar putea sta mai bine decât restul Greciei.

Majoritatea locuitorilor sunt proprietarii caselor lor şi aşteaptă să vadă cât de mult trebuie să plătească în temeiul taxei pe casa nouă. Aceasta urmează să fie colectată prin facturile de electricitate sub ameninţarea că neplata va atrage întreruperea furnizării energiei electrice, deşi există îndoieli dacă acest lucru va fi posibil.

Viceprimarul dă vina pe bănci pentru faptul că au acordat credite ieftine în termeni uşori pentru toată lumea. „Băncile au oferit credite pentru a sărbători Crăciunul şi pentru luna de miere. Am trăit într-o lume falsă, fantezistă”, a afirmat el. Pentru moment, băncile nu presează, în general, pentru rambursare, dar oamenii se tem de ceea ce se va întâmpla când o vor face.

Creditele ieftine negarantate pompate de capitalismul de cazinou au reprezentat o caracteristică comună în crizele economice de la Atena la Lisabona şi până la Dublin.

În materie de consecinţe dezastruoase, grecii nu diferă cu mult de alţii, dar sunt la unison cu străinii în denunţarea sistemului lor de guvernare drept incompetent, birocratic şi corupt ca nimeni altul.

Marolis Margaritis, primarul din Naxos spune că „statul este disfuncţional”. Atena a acordat primăriei sale mai multe responsabilităţi pentru educaţie iar pe viitor, pentru sănătate, fără a oferi însă mai mulţi bani.

„Avem autobuze şcolare şi 62 de şcoli de întreţinut, dar nu am primit niciun un cent în plus. Fără mai multe fonduri este aproape imposibil pentru primărie să funcţioneze”, spune el.

Multe afaceri se fac prin intermediul unor hârtii scrise de mână care înregistrează datoriile, dar care nu sunt încasate şi nu pot fi onorate. Plângerile despre birocraţia bizantină se aud la tot pasul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.