EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Guvernul cere pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru agresorii medicilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii

0
Persoanele care agresează grav personalul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii ar putea fi pedepsite cu până la 12 ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Guvern, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Proiectul de lege, care urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare, îşi propune să protejeze medicii, asistenţii medicali, şoferii de ambulanţă, ambulanţierii sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar.

Potrivit proiectului, vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva personalului menţionat, aflat în exerciţiul funcţiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Lovirile sau orice acte de violenţă se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală a personalului sanitar se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.

De asemenea, ameninţările la adresa personalului medical aflat în misiune se pedepsesc cu închisoare între 6 luni şi 2 ani, conform proiectului de lege.

„Dorim să completăm cadrul legal actual, obţinând o sancţiune mai gravă în cazul agresării verbale sau fizice a personalului din sistemul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii. Era nevoie de acest lucru pentru că mai ales experienţa ultimelor luni arată înmulţirea acestor acte de agresivitate împotriva personalului medical în spitale şi mai ales la domiciliu, mai ales la chemări la domiciliu s-au întâmplat astfel de acţiuni reprobabile. Dorim să descurajăm acele acte de violenţă din partea pacienţilor şi aparţinătorilor care lezează demnitatea personalului sanitar”, a motivat ministrul Ritli actul normativ.

El a precizat că era nevoie de această modificare adusă Legii reformei în domeniul sanitar pentru că agresorilor medicilor nu li se pot aplica pedepsele din codul penal, privind ultrajul, pentru că medicii nu sunt funcţionari publici.

Ministrul Ritli a estimat că în judeţul Bihor, de exemplu, numărul agresiunilor la adresa medicilor aflaţi în misiune s-a triplat.

„Am impresia că s-au dublat, s-au triplat, cel puţin în judeţul unde am lucrat eu, acolo s-au triplat aceste acte de violenţă. Nu pot să-mi explic de ce în ultimul an s-a întâmplat acest lucru, pot fi motive psihosociale sau de altă natură”, a spus ministrul Sănătăţii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.