EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Întâlnirea Medvedev-Ianukovici, în atenţia presei ruse

0

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Viktor Ianukovici s-au întâlnit marţi pentru prima dată după pronunţarea sentinţei împotriva opozantei de la Kiev, Iulia Timoşenko.

Uniunea Europeană, indignată de verdictul justiţiei ucrainene – condamnarea la şapte ani de închisoare -, a recurs la un pas fără precedent, anulând vizita lui Ianukovici la Bruxelles, semnalează ziarele moscovite de miercuri (19 octombrie 2011).

Potrivit Kommersant, UE pune acum sub semnul întrebării semnarea unui acord de asociere şi privind zona de liber schimb cu Ucraina. Vestea care l-a întristat pe Ianukovici a însufleţit delegaţia rusă, care a luat parte la Forumul interregional ruso-ucrainean, ce a avut loc la Doneţk, mai notează publicaţia rusă. Moscova, care invită de multă vreme Kievul în altă Uniune – vamală – speră că acum invitaţia va fi acceptată.

UE a amânat sine die întâlnirea cu Ianukovici, programată pentru 20 octombrie, titrează Gazeta. Pe fondul acestui scandal, Ianukovici s-a întâlnit cu Medvedev, care nu i-a adresat întrebări incomode.

Răcirea relaţiei Ucrainei cu UE nu a influenţat în niciun fel întâlnirea dintre cei doi şefi de stat. Unul dintre membrii delegaţiei ucrainene a afirmat că UE se ţine scai de Ucraina, numai ca aceasta să nu se apropie de Rusia.

Totuşi părţile nu au înregistrat progrese în privinţa contractelor gaziere, a căror revizuire este cerută de Kiev, care consideră că plăteşte un preţ prea mare pentru gazul rusesc.

Experţii citaţi de Nezavisimaia Gazeta presupun că echipa aflată la putere în Ucraina schimbă din mers vectorul politicii externe a acestei ţări, dar, în cele din urmă, s-ar putea pomeni într-un blocaj.

Deşi, oficial, Ianukovici şi Medvedev nu au abordat temele legate de verdictul împotriva fostului premier Iulia Timoşenko şi contractele gaziere, surse apropiate negocierilor afirmă că, în realitate, acestea au fost principalale subiecte ale discuţiei.

„Au fost discutate variantele de cooperare ale Ucrainei cu Uniunea vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan), dar nu s-a pus problema aderării. Medvedev i-a spus încă o dată lui Ianukovici de importanţa participării la acest proiect internaţional”, au spus sursele citate. Un demnitar de la Kiev a susţinut că ţara sa nu a renunţat la integrarea în UE, dar deja priveşte în altă direcţie.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a ajuns pe neaşteptate la un acord privind liberul schimb, titrează Vedomosti. Documentul privind zona liberului schimb în CSI a fost semnat la sfârşitul reuniunii premierilor din CSI, care a avut loc la Sankt-Petersburg.

Acordul prevede simplificarea bazei juridice economice şi comerciale între state şi înlocuirea a 100 de documente bilaterale, ce reglementează regimul liberului schimb în spaţiul CSI.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.