Noul Cod al Muncii are în continuare un impact pozitiv, declară Sulfina Barbu

Noul Cod al Muncii are un impact pozitiv, generând în continuare contracte de muncă, majoritatea fiind pe durată nedeterminată, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, în cadrul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor.

„Codul Muncii are un impact bun, până în acest moment. Din actele de verificare în teritoriu rezultă că numărul de contracte noi de muncă încheiate în perioada 1 iunie – 30 septembrie este de aproximativ 1,1 milioane, dintre care mai sunt active 732.000”, a spus ministrul Muncii şi a precizat că 94% sunt pe perioadă nedeterminată şi doar 4% sunt pe perioadă determinată.

Sulfina Barbu a mai spus că, în timp ce Inspecţia Muncii şi Protecţia Copilului nu au nevoie de o reorganizare, Inspecţia Socială va trebui întărită, deoarece de un întreg judeţ se ocupă acum doar doi inspectori. Deficitul de personal va fi acoperit prin redistribuire, noi angajări în sistem fiind practic excluse.

În continuare, ministrul Muncii a dat asigurări membrilor Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaţilor că, în perioada până la sfârşitul acestui an, plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale şi de asistenţă socială se va face în conformitate cu prevederile legale, la timp şi în cuantumul stabilit – în cont curent, pe card sau prin mandat poştal.

Pe de altă parte, indexarea de anul viitor a pensiilor, cu toate că este prevăzută de o lege în vigoare, pare a fi pentru moment incertă. Majorarea va depinde exclusiv de creşterea economică, guvernul neluând în calcul introducerea de noi taxe şi impozite sau creşterea celor actuale în scopul asigurării sumelor necesare, a subliniat ministrul Muncii.

După aprecierea sa, evaluarea dizabilităţii este în prezent „o procedură ineficientă” şi ca urmare se are în vedere reevaluarea criteriilor de acordare, beneficiindu-se în acest scop şi de un grant din partea guvernului Japoniei.

În acelaşi timp, se are în vedere înfiinţarea unui compartiment specializat în cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. În prezent, a afirmat Sulfina Barbu, „medicii din comisia superioară nu infirmă un diagnostic pus de medicii din judeţ, pentru că asta ar însemna malpraxis”.

Răspunzând la o întrebare punctuală a deputaţilor din Comisia pentru Muncă, ministrul Sulfina Barbu a arătat că deocamdată nu a fost luată o decizie cu privire la cedarea drepturilor de tipărire a taloanelor de pensii, de la Casa Naţională de Pensii Publice la Poşta Română.

„Echipamentele folosite pentru tipărirea taloanelor de plată a pensiilor sunt cu un grad ridicat de uzură, iar achiziţionarea unora noi ar însemna şi costuri semnificative. Compania Naţională Poşta Română a venit cu o propunere de preluare a acestei operaţiuni, în limita aceloraşi costuri, dar nu a fost încă luată nicio decizie în privinţa externalizării serviciului. Analizăm propunerea, în condiţiile respectării stricte a prevederilor legii 667/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal”, a a afirmat Sulfina Barbu.

În încheiere, ministrul Muncii a spus că proiectele actelor normative subsecvente Legii Asistenţei Sociale, în număr de 20, vor fi transmise Comisiei „pentru observaţii”, până la data de 15 noiembrie.
Referindu-se la discuţiile de la Ministerul Muncii legate de redefinirea sectoarelor de activitate din economia naţională, Sulfina Barbu a arătat că, personal, a avut patru întâlniri cu patronatele şi sindicatele, astfel că până la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea contura o poziţie consensuală a partenerilor sociali şi promovată în guvern Hotărârea corespunzătoare.

„Este foarte important să avem un dialog real cu partenerii sociali”, a afirmat ministrul Muncii şi a adăugat că a primit solicitări din partea acestora pentru două noi acte normative – Legea Economiei Sociale şi Legea Meşteşugarilor – care ar putea ajuta la crearea de noi locuri de muncă, în zonele rurale, de pildă.

Miercuri, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a avut o întâlnire cu membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor pentru a expune priorităţile şi strategia instituţiei pe care o conduce dar şi pentru a oferi răspunsuri asupra unor teme punctuale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.