Organizatorii mitingurilor de protest în oraşele italiene vor depune garanţii financiare

În urma estimării finale a pagubelor produse în timpul violenţelor de sâmbătă, la Roma, care a ajuns la cinci milioane de euro, guvernul italian ar putea decide ca organizatorii următoarelor mitinguri de protest să depună o garanţie financiară.

Acesta este una dintre normele rigide propuse marţi de ministrul de interne Roberto Maroni pentru a preveni scene similare ce cele înregistrate în timpul manifestaţiei „indignaţilor”, scriu miercuri (19 octombrie 2011) principalele cotidiene italiene.

Violenţele de la Roma sunt o formă inedită de terorism urban, a afirmat ministrul Maroni citat de cotidianul Corriere della Sera. Peste 2.000 de delincvenţi mascaţi au încercat să recreeze incidentele de la Genova (2001) când şi-a pierdut viaţa un tânăr din rândul manifestanţilor.

Demnitarul a avertizat că episoade similare se vor repeta şi următoarea ţintă a turbulenţilor ar putea fi protestul asociaţiilor împotriva trenului de mare viteză programat pentru duminică în Val di Susa, lângă Torino. Pentru a putea face faţă „toamnei calde” a protestelor în deplină siguranţă publică, guvernul are nevoie să adopte norme severe specifice. Una dintre acestea este garanţia financiară de care vor avea nevoie organizatorii mitingurilor de protest.

Ministrul Maroni a anunţat că, împreună cu ceilalţi membri ai guvernului, va studia noi norme legislative pentru preîntâmpinarea situaţiilor similare celor de la Roma, scrie cotidianul Il Messaggero.

Printre aceste se numără infracţiunea penală privind actele de violenţă în timpul manifestaţiilor şi mai multe norme de protecţie pentru forţele de ordine. Actuala legislaţie nu permite arestul preventiv al persoanelor suspectate de acte de violenţă pe care încă nu le-au comis.

Ministrul de interne a explicat în cadrul Senatului că înainte de manifestaţia de la Roma, o patrulă de carabinieri a identificat o maşină cu patru tineri care aveau asupra lor zeci de răngi, bâte, pietre şi alte arme albe. Tot ce au putut să facă a fost un proces verbal şi să îi lase liberi.

Protagonistul fotografiei-simbol a violenţelor de la Roma a fost arestat marţi, anunţă cotidianul Il Tempo. Fabrizio Filippi, un tânăr de 24 de ani din oraşul Bassano Romano (la 30 de km de Roma) a fost fotografiat la bustul gol în timp ce arunca un extinctor spre grupul de poliţişti.

Imaginea a fost publicată de toate ziarele italiene şi a permis identificarea lui. Tânărul a fost trădat de un tatuaj în limba engleză. Familia lui Fabrizio s-a arătat şocată de latura violentă a fiului pe care nu o cunoşteau dar a colaborat cu poliţia.

Profilul de pe reţeaua de socializare Facebook ar putea cântări în defavoarea lui Fabrizio care citează fraze ale lui Adolf Hitler şi a grupurilor rap italiene care instigă la violenţă, subliniază cotidianul.

Ziarul La Stampa pune accentul pe latura economică a discursului ministrului de interne Roberto Maroni, care a precizat că ministerul are avea nevoie de 60 de milioane de euro până la sfârşitul anului pentru a se confrunta cu următoarele proteste.

În acest sens, ministrul a cerut anularea tuturor normelor prevăzute de planul de austeritate privind reducerile de fonduri pentru sectorul forţelor de ordine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.