Primarul unei mici localităţi spaniole invită cuplurile gay să se căsătorească înainte de alegeri

0 16

Cu o lună înaintea alegerilor legislative din Spania, o mică localitate din sudul ţării propune o formulă de căsătorie rapidă cuplurilor homosexuale care se tem ca o posibilă victorie a dreptei să nu rediscute legea care permite persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească, relatează AFP.

Primarul localităţii Jun a avut această idee după ce a auzit că multe cupluri se grăbesc să se căsătorească înainte de 20 noiembrie. ‘Oamenilor le este foarte teamă. Încep să-şi dea seama că s-ar putea produce o schimbare serioasă şi că ar putea pierde un drept câştigat cu mare efort’, a explicat AFP primarul socialist.

El a propus săptămâna trecută pe Twitter cuplurilor de homosexuali o formulă rapidă de căsătorie, prin internet, înainte de alegeri. De atunci, a primit 52 de cereri venite din toată Spania. În acest orăşel de 4.000 de locuitori au fost anul trecut 11 căsătorii între persoane de acelaşi sex. Potrivit formulei rapide, demersurile se finalizează numai pe internet, în cinci zile, iar certificatul de căsătorie este trimis pe e-mail.

Primarul a pus la dispoziţia doritorilor parcul oraşului, însă majoritatea perechilor preferă căsătoria electronică şi n-au făcut deplasarea la Jun.

Guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, la putere din 2004, a făcut din Spania una din cele mai avansate ţări din Europa în privinţa problemelor ce ţin de societate. În 2005 a fost votată o lege care autorizează căsătoriile homosexuale. Cuplurile de homosexuali au voie să adopte copii, iar partenerii de viaţă moştenesc unul de la altul. Peste 20.000 de căsătorii homosexuale au fost oficiate în Spania din 2005.

Partidul popular, conservator de dreapta, favorit în sondaje, a sesizat Curtea Constituţională în privinţa acestei legi, dar problema n-a fost încă tranşată. Liderul PP, Mariano Rajoy, a declarat că va revizui legea dacă va câştiga alegerile, dar s-a arătat dispus şi să aştepte decizia justiţiei.

Sondajele au arătat că două treimi din spanioli – printre cele mai ridicate proporţii din Europa – susţin căsătoriile gay.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.