EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Proiecte de dezvoltare iniţiate de Lyon pentru romii din Tinca

0

În scopul rezolvării chestiunii romilor, consiliul comunităţii urbane Grand-Lyon a adoptat luni finanţarea unui proiect în valoare de 491.600 de euro care va fi aplicat în comuna bihoreană Tinca.

Simon Virlogeux, membru al asociaţiei „Oraşe în tranziţie”, delegat de comunitatea urbană Grand-Lyon pentru realizarea acestui proiect, vorbeşte într-un interviu pentru publicaţia lunară Lyon Capitale despre iniţiativele vizând reintegrarea romilor din Franţa în ţara lor de origine.

La baza proiectului lansat în urmă cu doi ani a stat faptul că foarte mulţi romi veniţi la Lyon erau originari din judeţul Bihor, mai ales din comuna Tinca, afirmă Virlogeux.

Din cei 7.000 de locuitori ai comunei Tinca, circa 2.500-3.000 sunt romi. Este greu de spus câţi dintre aceştia au venit în zona Lyonului, dar se poate afirma că 700-800 de romi din Tinca au venit deja la Lyon cel puţin o dată, adaugă acesta.

„În martie, ne-am deplasat acolo ca să vedem la faţa locului care sunt nevoile. A fost o primă misiune de explorare în cursul căreia am avut întâlniri cu autorităţile, cu romii şi reprezentanţii asociaţiilor locale. Scopul nostru era să mobilizăm toţi partenerii şi să stabilim împreună cea mai bună modalitate de acţiune”, a precizat Simon Virlogeux.

În urma acestei deplasări, francezii au hotărât să ajute 60 de familii de romi din Tinca să se racordeze la reţeaua locală de electricitate, proiect finanţat de Grand-Lyon începând cu data de 1 noiembrie. Lyon va mai finanţa şi construirea unei băi comunale.

Autorităţile din Tinca se ocupă de problemele romilor şi au rezervat locuri la şcoală pentru copiii acestora, dar din cauza lipsei de igienă ei nu sunt acceptaţi. Deci această baie comunală va rezolva problema igienei. În incinta clădirii vor exista şi spaţii destinate spălării rufelor, toalete, iar romii vor avea aici acces la apă potabilă.

Pentru elaborarea acestui proiect de cooperare descentralizată, „ne-am întâlnit cu organizaţia „Medicii lumii” şi alte asociaţii care sunt la curent cu demersul nostru.

Obiectivul nostru comun este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor”, a adăugat Virlogeux.

„Mai există proiecte de cooperare între comunităţile urbane franceze şi române, dar noutatea acestui proiect este „cooperarea descentralizată”. Acest lucru poate le va da idei şi altora ştiind că este vorba de un demers de dezvoltare, nu de un demers umanitar”, afirmă Virlogeux.

Consiliul comunităţii urbane Grand-Lyon a votat luni seara pentru o contribuţie de 491.600 de euro -176.600 euro în natură şi 315.000 euro finanţare directă – la aceste proiecte de dezvoltare care urmează să fie finalizate în Tinca până în 2013.

„Este o sumă importantă care arată că există voinţă politică la Grand-Lyon pentru a face o treabă bună la Tinca. Ea reprezintă, după câte ştiu, unul din cele mai mari bugete direcţionate către România de o comunitate urbană din Franţa”, a precizat Virlogeux.

„Sperăm că proiectul îşi va atinge obiectivele stabilite, adică să sprijine municipalitatea să vină în ajutorul romilor, dar acest lucru nu va rezolva problema migraţiei pendulare între Tinca şi Grand-Lyon. Este o parte a soluţiei. Ne vom cunoaşte mai bine reciproc şi atunci şi chestiunea romilor va progresa”, a concluzionat Simon Virlogeux.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.