Resturi ale unui „vapor-mormânt” viking au fost descoperite în Scoţia

Un sit funerar viking, care cuprinde resturi ale unui vapor ce a servit la înmormântarea unui războinic de rang înalt, a fost descoperit de arheologi în Scoţia. Ei apreciază că este unul din cele mai importante morminte nordice scoase la lumină în Marea Britanie, relatează AFP.

Descoperit în Highlands, pe coasta de vest a Scoţiei, mormântul, bine conservat, are 5 m lungime şi conţine rămăşiţele unui personaj important, înmormântat cu topor, sabie, lance, scut şi o agrafă de bronz, arată experţi de la Universitatea din Manchester, care au participat la săpături alături de specialişti de la Universitatea Leicester şi de arheologi scoţieni.

Cum era obiceiul pentru şefii vikingilor, mari navigatori, mortul era aşezat într-un vapor, îmbinat cu circa 200 de nituri, găsite în cursul săpăturilor arheologice. Au mai fost scoase la lumină un cuţit, o piatră de ascuţit norvegiană şi vase, precum şi zeci de bucăţi de fier a căror utilizare nu este clară deocamdată.

Se pare că „vaporul-mormânt” are o vechime de circa o mie de ani, fiind unul „din cele mai importante situri funerare vikinge din Marea Britanie”, precizează Universitatea din Manchester într-un comunicat.

„Un sit funerar viking cu un vapor este o descoperire formidabilă, iar obiectele găsite, foarte bine păstrate, sporesc valoarea acestui mormânt nordic, făcând-l unul din cele mai importante scoase la lumină în Marea Britanie”, a spus Hannah Cobb, codirectoare a proiectului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.