ROMPAN: Consumul anual de pâine a scăzut la 98 de kg pe locuitor

Consumul de pâine în România a scăzut sub o sută de kilograme pe om într-un an, până la 98 de kilograme, iar tendinţa este în continuare în scădere, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu.

„Motivul acestei scăderi nu este legat de lipsa resurselor financiare, pentru că pâinea este încă ieftină pe piaţă românească faţă de media europeană, ci pentru că oamenii au trecut pe alte alimente care vin complementare consumului de pâine. S-a făcut şi o recoltă bună de cartofi, preţul la legume a scăzut foarte mult, în timp ce consumul de carne s-a dublat în ultimii 10 ani. De asemenea, tineretul se îndreaptă spre snak-suri şi alte produse”, a adăugat Aurel Popescu.

Pe de altă parte, Popescu a precizat că în ultimul timp a crescut consumul de produse de patiserie, care este în continuă dezvoltare.

„La ora actuală vedem patiserii pe toate drumurile, românii consumă un covrig şi un pateu şi merg mai departe”, a adăugat Popescu.

În România, consumul lunar de pâine pe cap de locuitor este de 7,8 kg, iar consumul de paste făinoase pe cap de locuitor ajunge la 2,5 kg,. Numai în ultimii zece ani, consumul de pâine s-a redus cu zece kilograme pe cap de locuitor, ajungând în anii 2008/2009 la 108 kg -110 kg pe an.

Potrivit estimărilor patronatelor din industria de morărit şi panificaţie, producţia totală de pâine în România este cifrată la 2,16 milioane de tone anual, iar datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată un consum lunar de pâine de numai 45.000 – 50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.

Consumul de pâine îşi menţine trendul descendent din ultimii zece ani, deşi valoarea pieţei creşte de la an la an.

Aurel Popescu a precizat că piaţa de morărit şi panificaţie este evaluată în prezent la 1,8 miliarde de euro, circa un miliard de euro reprezentând piaţa de panificaţie şi 800 de milioane de euro, cea dce morărit.
„Preţul făinii este în cădere continuă de la 1,35-1,7 lei/kg anul trecut la doar 0,95-1,15 lei/kg în prezent”, a mai spus Popescu.

În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.

ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie.

Citește și
1 Comentariu
  1. Anca spune

    Acest articol este de mare ajutor..intradevar romanii consuma multa paine…as avea totusi o intrebare,daca se poate..cum as putea afla cata paine se consuma intr-o luna,intr-un oras? multumesc frumos

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.