Rusia va reorienta o parte din livrările de gaz europene spre China şi Coreea

0

Rusia îşi va rescrie planul general privind dezvoltarea industriei naţionale a gazului din cauza problemelor cu care Gazprom se confruntă în Europa. Fluxurile de export vor fi reorientate spre Asia.

Cea mai mare piaţă din regiune o reprezintă China, însă statul rus nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu Beijingul în ceea ce priveşte preţul livrărilor. Astfel, în opinia experţilor intervievaţi de cotidianul rus Gazeta, nivelul de profit pe care Gazprom îl înregistra odată pe piaţa europeană nu va putea fi atins în Asia.

„În condiţiile în care Comisia Europeană nu a formulat un răspuns la propunerile Rusiei şi dat fiind implementarea celui de-al Treilea pachet energetic, Rusia intenţionează să-şi diversifice livrările de gaz, orientând o parte dintre ele spre ţări din regiunea Asia-Pacific”, a declarat marţi ministrul¬adjunct al energeticii din Rusia, Anatoli Ianovski.

Potrivit lui Ianovski, în cooperarea cu Europa apar dispute din cauza reglementării celui de-al Treilea pachet energetic şi a faptului că UE nu sprijină propunerile Rusiei, discutate de la începutul anului. Este vorba despre impunerea unor reguli exclusive sau speciale privind realizarea unor proiecte transfrontaliere, cum este, de exemplu, South Stream.

Rusia consideră că unele norme ale celui de-al Treilea pachet energetic intră în contradicţie cu obligaţiile internaţionale pe linia Rusia¬Comisia Europeană, precum şi cu acordurile privind protejarea investiţiilor, semnate între Rusia şi o parte dintre ţările UE.

„În aceste condiţii vom iniţia o actualizare a schemei noastre generale de dezvoltare a industriei gazifere. Scopul acestei actualizări îl va constitui diversificarea direcţiilor de livrare a gazului, inclusiv spre ţări din regiunea Asia-Pacific, în speţă în Coreea şi China”, a declarat Ianovski. Oficialul rus a precizat că diversificarea se va desfăşura prin intermediul majorării cantităţilor de gaz lichefiat livrate, fapt care „va oferi flexibilitate în realizarea exportului”.

Declaraţiile lui Ianovski au venit după ce preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a trasat sarcina elaborării de propuneri privind modul în care să fie construite relaţiile cu Europa în contextul adoptării celui de-al Treilea pachet energetic.

„În ultimul timp au avut loc o serie de evenimente care vor crea probleme cooperării energetice. Mă refer atât la baza sa normativă, cât şi la modul de organizare”, a spus Medvedev. Preşedintele rus a abordat perspectivele dezvoltării domeniului gazifer în contextul percheziţiilor pe care Comisia Europeană le-a iniţiat recent la sediile filialelor europene ale Gazprom.

La rândul său, premierul rus Vladimir Putin a atenţionat în repetate rânduri UE cu „urmări negative” pe care le-ar putea avea cel de-al Treilea pachet energetic, între care şi majorarea preţurilor la combustibili.

„Rusia nu este împotriva elaborării de noi reguli şi a ideii de concurenţă în domeniul energetic. Însă, dacă UE nu va ţine cont de argumentele Rusiei pe marginea celui de-al Treilea pachet energetic, modernizarea sistemului energetic va rămâne o simplă declaraţie”, afirma Putin la sfârşitul anului trecut. Tot atunci Putin s-a interesat dacă nu cumva Europa intenţionează să treacă la „încălzirea cu lemne”.

Potrivit analistului rus Serghei Aghibalov, „acest tip de retorică s-a perimat”. Astăzi, în pofida prognozelor crescânde privind cererea la gaz în Europa până în 2020, în condiţiile dezvoltării economice şi renunţării la energetica nucleară, UE aşteaptă un preţ mic la gaz. Acest lucru este legat de importantele rezerve de aşa-zis gaz netradiţional, în primul rând de şist, pe care Europa intenţionează să-l extragă în următorii ani, explică Aghibalov, amintind că Polonia a anunţat recent descoperirea unui zăcământ de gaz de şist, estimat la 5,3 trilioane de metri cubi.

În acelaşi timp, livrările în ţări din regiunea Asia-Pacific se confruntă cu greutăţi. „Consumul anual de gaz se ridică în Coreea la numai 43 de miliarde de metri cubi, iar cea mai mare parte din această cantitate este asigurată de furnizori din Orientul Mijlociu /OM/ şi de Indonezia. Astfel, cea mai de perspectivă piaţă de desfacere pentru gazul rus este China”, subliniază Aghibalov.

Însă, Rusia nu reuşeşte de ani buni să ajungă la o înţelegere cu Beijingul pe marginea preţurilor la gaz. China doreşte ca formula de calculare a preţului să ţină cont de cotaţiile la cărbune, care reprezintă circa 75% din balanţa energetică a acestei ţări, şi invocă preţul scăzut pe care China îl plăteşte pentru gazul cumpărat din Turkmenistan. La rândul său, Gazprom insistă asupra unor livrări la preţuri europene.

Surse avizate precizează că diferenţa dintre poziţiile celor două părţi privind preţul se ridică la circa 100 de dolari pe mia de metri cubi. În orice caz, potrivit lui Aghibalov, Gazprom nu va obţine în China profitul pe care îl înregistra în Europa.

La rândul său, expertul Rustam Tankaev este de părere că Gazprom va fi nevoit să se orienteze spre China indiferent de scopul diversificării livrărilor europene. „Potrivit pronosticurilor, consumul de gaz va creşte în China până la 2 trilioane de metri cubi, în condiţiile în care consumul de gaz pe plan mondial este, la ora actuală, de 3,3 trilioane. China va fi trebui să contracteze toate tipurile de livrări de gaz posibile”, afirmă Tankaev.

Rustam Tankaev este şi el de părere că gigantul Gazprom pierde din poziţii pe piaţa europeană. Expertul aminteşte că, în 2011, Azerbaidjanul a descoperit imensul zăcământ de gaz Absheron /600 de miliarde cubi/, fapt care va permite alimentarea gazoductului Nabucco, concurentul proiectului South Stream patronat de Rusia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.