EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Ţările care sprijină Primăvara Arabă au înarmat timp de ani dictaturile din regiune

0

Intr-un raport intitulat ‘Transferuri de arme către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord: Lecţii pentru un tratat eficient privind comerţul cu arme”, Amnesty International /AI/ relevă că guvernele care au susţinut protestele din lumea arabă au furnizat, în paralel, arme folosite împotriva rebelilor, notează miercuri (19 octombrie 2011) ziarele El Mundo şi La Verdad.

Organizaţia semnalează Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, SUA, Franţa, Italia, Republica Cehă, Elveţia, Marea Britanie şi Rusia ca principalele exportatoare de arme în cele cinci ţări analizate în raport: Fgipt, Tunisia, Siria, Yemen şi Bahrein.

Guvernele care solidarizează acum cu Primăvara Arabă şi cenzurează regimurile represive sunt ‘exact aceleaşi’ care timp de ani au livrat ‘arme, muniţie şi echipament militar şi de poliţie, care a fost utilizat pentru a ucide, răni şi aresta arbitrar mii de manifestanţi paşnici’, subliniază organizaţia.

Raportul îi denunţă pe cei care au înarmat autorităţile din respectivele ţări – unele deja răsturnate – şi au răspuns violent la protestele care de la începutul anului s-au propagat ca o scânteie incendiind nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Aproape niciuna din marile puteri nu este scutită de responsabilitate. Din SUA până în Rusia şi ţările europene, până la altele mai puţin bănuite, precum Brazilia şi Coreea de Sud, au fost mulţi cei care care au alimentat din 2005 dictaturile, înainte de izbucnirea revoltelor.

Şi au făcut-o, denunţă AI, ‘deşi existau dovezi de risc substanţiaľ că aceste arme putea fi utilizate pentru ‘a comite încălcări grave ale drepturilor omului’. Rezultă clar din parcurgerea celor 100 de pagini ale raportului că în negocieri au cântărit mai mult argumentele geostrategice şi comerciale decât preocuparea faţă de populaţiile reprimate.

În acest fel au ajuns în mâinile forţelor lui Hosni Mubarak, Moammar Gaddafi sau Bashar al Assad armele care au încercat să înăbuşe Primăvara Arabă. ‘Nu toate proveneau din fabricile americane, ruse, britanice, sau franceze, dar ‘majoritatea’, arată organizaţia cu sediu la Londra.

Şi Spania are partea ei de responsabilitate. În ultimii cinci ani, guvernul lui José Luis Rodríguez Zapatero a menţinut acorduri cu tiranii care până în urmă cu câteva luni conduceau cu o mână de fier Egiptul şi Libia.

Între 2005 şi 2010, potrivit raportului AI, Spania a exportat arme, muniţie şi vehicule blindate dictaturii lui Mubarak în valoare de trei milioane de euro. Mai mari sunt cifrele provenite din vânzările negociate cu Gaddaf: în aceeaşi perioadă Spania a livrat, în valoare de peste 3,8 milioane de euro, bombe şi rachete colonelului.

Nu întâmplător, Amnesty International a găsit în luna aprilie în oraşul libian Misrata, mortiere de fragmentaţie MAT-120 de provenienţă spaniolă. Un armament a cărui fabricaţie a fost ratificată chiar de guvernul Zapatero în decembrie 2008, cu un an înainte de a parafa contractul cu dictatura africană.

În cazul Yemenului, cel puţin 11 state au furnizat asistenţă militară sau au permis exporturi de arme, muniţie si echipamente militare în această ţară, unde au murit cel puţin 200 de manifestanţi de la începutul anului. Printre ţările care au furnizat arme Yemenului se numără Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Italia, Rusia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi SUA.

Obţinerea de date în cazul Siriei a fost dificilă, pentru ca puţine guverne furnizează date oficiale privind tranzacţiile, însă din informaţiile disponibile, Rusia este cel mai mare important furnizor, având în vedere că 10% din exporturile de arme ruse sunt destinate Damascului.

India a autorizat de asemenea livrarea de vehicule blindate Siriei, iar Franţa i-a vândut muniţie între 2005 si 2009. O mare parte dintre armele de calibru mare descoperite în Libia de Amnesty International pare sa fie de fabricaţie sovietică, în timp ce majoritatea muniţiilor proveneau din China, Bulgaria sau Italia.

Cel puţin 20 de state au vândut arme de mici dimensiuni, muniţie, gaze lacrimogene si alte echipamente Egiptului. Gel mai mare furnizor a fost Statele Unite.

Printre alţi furnizori se numără Austria, Belgia, Bulgaria, Italia si Elveţia. Amnesty International a recunoscut, însă ca anul acesta comunitatea internaţională a luat măsuri pentru a restricţiona transferul internaţional de arme către Bahrein, Egipt, Libia, Siria şi Yemen.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.