EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Ucraina: Revenire la „multivectorialitate”?

0

Decizia definitivă a puterii ucrainene de a o trimite după gratii pe Iulia Timoşenko, fost premier, va aduce serioase corective cursului politic extern al Ucrainei, notează cotidianul ucrainean Den.

O dovadă în acest sens o constituie informaţia conform căreia preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici nu va mai pleca la Bruxelles, unde săptămâna aceasta urmau să fie discutate detaliile finale ale acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană /UE/, acord pe care Kievul spera să-l semneze în timpul summitului Ucraina-UF din decembrie.

Intr-un interviu acordat recent presei occidentale, Ianukovici a declarat că Ucraina nu va ezita să amâne semnarea acordului de asociere cu UF, în cazul în care acesta nu va prevedea un posibil viitor statut de membru cu drepturi depline. Mai mult decât atât, preşedintele ucrainean a dat de înţeles că eliberarea Iuliei Timoşenko din arest nu este admisibilă. „Ce semnal am da societăţii? Acela că pentru a comite infracţiuni trebuie să fii reprezentant al opoziţiei?”, a declarat Ianukovici.

Pronosticurile multor experţi şi politicieni, conform cărora după verdictul provizoriu formulat la adresa liderei de opoziţie Iulia Timoşenko puterea de la Kiev va ceda presiunilor din partea societăţii ucrainene şi internaţionale şi o va elibera, nu s-au îndreptăţit.

După cum subliniază politologul Mihail Pogrebinski, „UE nu a ţinut cont de psihologia lui Ianukovici”. Declaraţiile categorice ale elitei europene, care puneau problema tranşant, au provocat se pare o reacţie inversă din partea lui Ianukovici şi a echipei sale.

Cotidianul Den atenţionează că dependenţa Ucrainei de „psihologia preşedintelui” ar putea avea consecinţe imprevizibile. Europa a dat în repetate rânduri de înţeles că nu va schimba valorile sale pe favoruri economice.

Depărtându-se de Bruxelles, Ucraina se îndreaptă automat în strânsoarea spaţiului ruso-belarus. După ce a refuzat în repetate rânduri să adere la Uniunea Vamală, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, acum Ucraina s-ar putea răzgândi.

„Dacă din partea UE se vor face auzite semnale negative foarte clare, atunci probabilitatea reorientării Ucrainei spre Uniunea Vamală este destul de mare. Oamenii care doresc să vadă astăzi Ucraina în Uniunea Vamală ar putea obţine acum un argument foarte serios în favoarea tezei privind necesitatea apropierii de această structură”, a declarat pentru Den ministrul ucrainean pentru politici sociale Serghei Tighipko.

Un sondaj de opinie realizat de publicaţia menţionată arată că doar 25 la sută dintre ucraineni au o atitudine favorabilă faţă de Uniunea Vamală. Cu toate acestea, Rusia continuă să atragă Ucraina în uniunile sale integraţioniste.

„În urma unificării posibilităţilor noastre – tehnologice, de infrastructură, de transport, energetice, de resurse naturale, de forţă de muncă, teritoriale şi chiar lingvistice – caracterul nostru concurenţial va creşte şi va creşte brusc!”, a declarat recent premierul rus Vladimir Putin.

După victoria lui Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale, dar mai ales după fixarea prin legislaţie a neralierii Ucrainei la diverse blocuri politice, mulţi au început să vorbească despre multivectorialitatea politică din vremurile lui Leonid Kucima.

Aceasta se caracteriza prin faptul că, atunci când se acutizau relaţiile cu Occidentul se îmbunătăţeau cele cu Rusia şi dimpotrivă, atunci când se deteriorau relaţiile cu Rusia se îmbunăţeau cele cu Occidentul. Se pare că acest gen de politică nu a avut rezultate semnificative, ci doar a conservat sistemul oligarhic şi de clan din Ucraina.

Potrivit cotidianului Den, situaţia actuală din politica externă a Ucrainei aminteşte din multe puncte de vedere de vremurile lui Kucima.

Desigur, este greu de estimat acum la ce va duce actuala deteriorare a relaţiilor cu Occidentul şi ameliorarea celor cu Rusia, însă istoria recentă demonstrează că cei care au de câştigat de pe urma unei asemenea politici sunt vecinii Ucrainei, în timp ce Ucraina are doar de pierdut, conchide publicaţia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.