UE: fondurile de stimulare a creşterii nu reuşesc să ajungă la ţările sărace

0

Fondurile Uniunii Europene destinate stimulării creşterii economice nu reuşesc să ajungă la cele mai sărace ţări ale blocului, care sunt tot mai expuse riscului de a pierde miliarde de euro în subvenţii, arată cifre din interiorul Comisiei Europene, scrie Financial Times.

România, a doua cea mai săracă ţară a UE, a absorbit până în prezent doar 3,7 la sută din cele 19 miliarde de euro, bani alocaţi de UE pentru perioada bugetară 2007-13.

Bulgaria, cea mai săraca ţară a blocului, a absorbit doar 9,1 la sută din cele 6,7 miliarde de euro alocate, potrivit unor statistici consultate de Financial Times.

Fondurile structurale în valoare de 347 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani sunt în centrul strategiei UE pentru a-şi stimula economia prin investiţii în proiecte ca infrastructura şi schemele de ocupare a forţei de muncă. Ele merg mai ales la ţările mai sărace.

În conformitate cu normele UE, banii care nu au fost cheltuiţi până în 2015 revin la bugetul UE, expunând Bulgaria şi România unui riscul deosebit de forfetare a dreptului „lor” la subvenţii europene.

Italia este de asemenea printre ţările văzute că riscă să piardă banii UE. Ea a cheltuit doar 10,6 la sută din cele 28 de miliarde de euro ce i-au fost alocate. Anul trecut, a fost obligată să ramburseze 720.000 de euro din fondurile structurale pe care le-a cheltuit organizând un concert al cântăreţului britanic Elton John.

Cele 27 de ţări ale blocului au cheltuit toate la un loc 71 de miliarde de euro din aceşti bani, sau 20,6 la sută din bugetul pe şapte ani. Cifra este mai mare decât de sub 10 la sută cu un an în urmă. Ea exclude plăţile efectuate în avans de Comisia Europeana, care administrează fondurile, pentru ţările ce încă trebuie să cheltuiască pe proiecte pe teren.

Aceste plăţi în avans s-au ridicat la 30 de miliarde de euro în timp ce Bruxelles-ul a încercat sa contracareze critici potrivit cărora s-a aşezat pe bani care altfel ar fi folosiţi pentru a stimula economia fără vlagă a Europei. O suplimentare de 2,9 miliarde de euro pentru ţări ce au primit bani de salvare, în special Grecia, este în prezent în discuţie.

Comisia spune că cea mai mare parte a cheltuielilor este de natură să intervină în ultimii ani ai perioadei bugetare 2007-13, în timp ce oficiali consideră că ratele scăzute de absorbţie ale Bulgariei şi României, provocate de o lipsă de proiecte adecvate pentru a absorbi subvenţiile UE, sunt deosebit de îngrijorătoare.

Sofia, anul trecut, a numit un ministru pentru a supraveghea absorbţia fondurilor structurale, o etapă în care Bucureştiul caută acum să se ia la întrecere.

Într-o declaraţie pentru FT, Nikolai Mladenov, ministrul bulgar de externe, a recunoscut că absorbţia a fost scăzută de la început, dar a subliniat că situaţia s-a îmbunătăţit.

„Îmbunătăţirea coordonării, un accent pe proiecte de mare anvergură şi o mai bună supraveghere au început să dea roade”, a spus el.

El a adăugat că o rată de absorbţie de 95 la sută este realistă până în 2015.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului român al Afacerilor Europene a declarat că rata scăzută de absorbţie se datorează lipsei de capacitate în administraţia publică, solicitanţii luptându-se să îndeplinească normele stricte ale UE, şi lipsei de finanţare pentru proiecte la nivel naţional.

„România va face tot posibilul să aibă o rată de absorbţie cât mai mare /până în 2015, atunci când expiră fondurile/. Este totuşi prea devreme să vorbim despre un nivel stabilit”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.