EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Vasilescu (BNR): Companiile americane stau pe grămezi de bani şi aşteaptă noua normalitate

1
Companiile americane stau pe grămezi de bani şi aşteaptă noua normalitate, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul Conferinţei Naţionale Dedicate Finanţării IMM-urilor ‘Realităţi şi perspective în sectorul IMM’, ediţia a II-a.

‘Am auzit dezbateri de genul ăsta: ei, capitaliştii, au făcut criza şi noi suferim din cauza lor. Auzind asemenea dezbateri mi-am imaginat următorul lucru: o familie bogată stă lângă o familie săracă.

Familia asta bogată, având în vedere că vecinii sunt de treabă, ajută familia săracă oferind la jumătatea lunii nişte bani şi, dintr-odată, familia bogată a început să aibă nişte probleme. Atunci familia săracă a început să zică: uite, din cauza ei, că nu şi-a organizat bine lucrurile, noi trebuie să strângem cureaua. În societatea românească, între 2004-2008 noi visam. În fiecare an veneau de afară 16 miliarde de euro. Astea sunt calculele Băncii Naţionale.

Când a venit criza valul ăsta s-a strâns.

Deci noi ne obişnuisem să trăim aici, să inventăm bunăstarea pe datorie. Fluxul ăsta s-a oprit (intrări de 16 miliarde euro – n.r). A fost o singură şansă: acordul de împrumut cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu FMI şi BERD. Şi de acolo au venit câteva miliarde pe an, 3-4 miliarde, poate 5, dar nu mai sunt 16 miliarde euro. Asta, bineînţeles, se cunoaşte. Nouă asta ni s-a întâmplat, au sărăcit ei. Cum spuneam, companiile americane stau pe grămezi de bani şi aşteaptă. Ce aşteaptă? Să vină noua normalitate’, a arătat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, România trăieşte din economisirea altor ţări.

‘Bunăstare pe datorie sau să luăm credite din economisirea altor ţări, pentru că asta făceam noi, între 2004 şi 2008 luam bani din economisirea altor ţări, nu din economisirea noastră internă. Această economisire şi-a restrâns şuvoiul, vine în cantităţi mult mai mici aici la noi, iar noi trebuie să ne obişnuim cu noul pact’, a mai spus oficialul BNR.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Clau spune

    Vasilescu ori nu stie ori nu vrea sa spuna, nu din economisire altora ci din tiparnita altora ne-am indatorat noi si toata lumea sunt niste baieti destepti la butoane care au supraindatorat lumea prin tiparirea de bani fara acoperire in nimic. Acum lumea este plina de datorii dar catre cine? Toti sunt datori in marea majoritate bancilor centrale si populatie in sensul in care au dat credite din depozitele lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.