Almunia: România trebuie să aplice un sistem concurenţial în domeniul aviaţiei

Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat vineri, la Bucureşti, că este încrezător că România va aplica un sistem concurenţial în aviaţie, fiind un sector vital pentru economie şi în acelaşi timp în atenţia autorităţilor europene în ceea ce priveşte respectarea concurenţei.

‘Piaţa de transport aerian este vitală pentru economie, potenţialul de creştere este mare în acest domeniu, dar în multe state membre avem un număr de aeroporturi regionale ne-profitabile care beneficiază de banii contribuabililor, iar dezvoltarea locală nu poate fi ajutată de numărul mare de aeroporturi de acest gen. De asemenea, Comisia analizează ajutorul acordat unor companii aeriene low-cost care ridică probleme de concurenţă’, a explicat comisarul european.

Acesta a subliniat că atât Comisia, cât şi autorităţile din România, vor colabora pentru instituirea unui mediu concurenţial în transportul aerian.

Comisia Europeană a deschis în mai 2011 două investigaţii aprofundate, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, cu privire la o schemă de sprijin pentru investiţii în aeroporturile regionale din România şi pentru a stabili dacă anumite rabaturi şi reduceri acordate de către aeroportul din Timişoara unor companii aeriene denaturează concurenţa.

‘Sunt plângeri ale companiilor europene mari, clasice, că noile companii low cost ar beneficia de tarife foarte mici la aeroporturile regionale datorită unor subvenţii şi pentru asta ar avea tarife scăzute. Comisia ne-a aprobat schema pe fonduri europene pentru sprijinul aeroporturile regionale.

Rămâne în discuţie cu Comisia ce s-a întâmplat în trecut cu aeroporturile regionale şi Comisia poate să oblige compania care a primit ajutor incorect de la stat, după 2007, să îl returneze’, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.