EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Britanicii dau vina pentru problemele economice pe politicile privind imigraţia

0

Liderii politici britanici din stânga şi din dreapta spectrului politic dau vina pe politicile liberale privind imigraţia pentru pentru scăderea standardelor de trai în mijlocul unei crize financiare care a determinat guvernul conservator să reducă programele de asistenţă socială pentru a preveni o prăbuşire fiscală, scrie Washington Times în ediţia de miercuri (19 octombrie 2011).

Premierul David Cameron – care a declarat în acest an că multiculturalismul a eşuat în Marea Britanie – le-a cerut imigranţilor să cunoască engleza fluent, să „aducă o contribuţie” la economie şi societate şi să evite să devină „o povară pentru sistemul de protecţie socială şi pentru contribuabil”.

Liderul laburist, Ed Miliband, a recunoscut recent că partidul său „a greşit” în ceea ce priveşte imigraţia în timpul celor 13 ani petrecuţi la guvernare şi a recunoscut că împărtăşeşte temerea publicului privind faptul că afluxul rapid de est-europeni din ultimul deceniu a condus la scăderea standardelor de trai în Marea Britanie.

În acest context, guvernul se concentrează în prezent pe subiectul imigraţiei şi pe impactul acesteia asupra societăţii, în mijlocul unei crize financiare europene, care a impus măsuri de austeritate bugetară pe întregul continent.

Marea Britanie a experimentat recent cea mai gravă recesiune de peste 60 de ani, în cadrul căreia PIB-ul a scăzut cu peste 6% din primul trimestru al lui 2008 până în al treilea trimestru din 2009.

Potrivit unui raport al Institutului de Studii Fiscale, creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor alocate asistenţei sociale şi serviciilor publice au contribuit, la rândul lor, la scăderea nivelului de trai.

Raportul a constatat, de asemenea, că cea mai afectată va fi clasa de mijloc, în condiţiile în care aceasta va suferi suferi cea mai mare scădere a veniturilor medii din ultimii 35 de ani, ajungând cu salariile la nivelurile dintre 2003-2004. Este, de asemenea, remarcat faptul că numărul de persoane sărace ar putea creşte cu aproximativ 600.000 de copii şi 800.000 de adulţi.

Marea Britanie deţine cea de-a treia cea mai mare populaţie de cetăţeni născuţi în străinătate din Europa, cu peste 4 milioane de britanici născuţi în străinătate /6,6% / dintr-o populaţie de 63 milioane de locuitori. Acestă cifră include şi persoanele născute în străinătate din cetăţeni britanici.

Germania are cel mai mare număr de cetăţeni născuţi în străinătate din Europa – 7,2 milioane de persoane – urmată de Spania, cu 5,2 milioane.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, sondajele de opinie au indicat constant că publicul britanic favorizează o reducere a imigraţiei.

Un sondaj realzat în această săptămână de Migration Observatory de la Universitatea Oxford relevă că 69% dintre respondenţi doresc o imigraţie redusă, un procentaj în armonie cu rezultatele sondajelor realizate în ultimii 50 de ani.

Sondajul indică, de asemenea, lipsa de cunoştinţe în rândurile publicului britanic cu privire la imigranţi, în condiţiile în care atunci când se gândeau la imigraţie, 62% la sută din respondenţi tindeau să se gândească la solicitanţii de azil.

Cu toate acestea, statisticile oficiale arată că studenţii străini reprezintă cel mai mare grup de imigranţi din Marea Britanie. În 2009, 37% dintre noii imigranţi au fost studenţi faţă de doar 4% solicitanţi de azil.

Potrivit lui Rob McNeil de la Migration Observatory, există dovezi care sugerează că imigraţia în Marea Britanie a cauzat o scădere uşoară a salariilor în sectoarele de muncă necalificată, pe termen scurt, şi a contribuit în acelaşi timp la creşterea salariilor în sectoarele care necesitau un grad mai mare de calificare.

„Rata de ocupare a locurilor de muncă pentru bărbaţii polonezi în Marea Britanie este de 90%, comparativ cu cea de 75% pentru britanici, aşa că, prin comparaţie, puţini ajung să se bazeze pe sistemul de asistenţă socială”, a explicat el.

Premierul a propus reducerea numărul net de imigranţi, care include familiile deţinătorilor de viză, de la aproximativ 196.000 de persoane pe an în prezent la mai puţin de 100.000 până în 2015. De asemenea, ţara a impus limite mai stricte cu privire la numărul de neeuropeni cărora le este permis să lucreze în Marea Britanie.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.