Consiliul Concurenţei recomandă CNAS modificarea sistemului de decontare a medicamentelor

Consiliul Concurenţei a recomandat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să modifice sistemul de decontare a medicamentelor acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate deoarece acesta elimină concurenţa prin preţ.

Potrivit raportului autorităţii naţionale de concurenţă, lansat vineri în dezbatere publică, eliminarea concurenţei prin preţ atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, se realizează în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor.

Din analiza efectuată de Consiliul Concurenţei asupra sectorului distribuţiei de medicamente a rezultat că, în privinţa medicamentelor decontate acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate, atât în anul 2009, cât şi în prezent, prescrierea acestora se face pe baza Denumirii Comune Internaţionale, dar CNAS suportă valoarea integrală a preţului de vânzare cu amănuntul.

„Astfel, farmaciile nu au niciun stimulent pentru a le comercializa la un preţ mai mic, deşi acestea pot obţine discounturi semnificative de la distribuitorii de medicamente”, iar prin practicarea acestui sistem se elimină principala formă de concurenţă cu privire la aceste medicamente, concurenţa prin preţ, atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor”, se arată în documentul menţionat.

Având în vedere creşterea cheltuielilor cu medicamentele care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, Consiliul Concurenţei apreciază că „este necesară introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor în cazul acestor medicamente, cel puţin în cazurile în care există mai multe medicamente cu aceeaşi Denumire Comună Internaţională, introducerea acestor măsuri conducând, pe de o parte, la reducerea cheltuielilor statului cu aceste medicamente şi, pe de altă parte la promovarea medicamentelor generice pe măsură ce acestea intră pe piaţă”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a propus ca modul de calcul al preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de guvern, în condiţiile legii, să fie stabilit într-un mod care să permită realizarea de economii la bugetul alocat sănătăţii. Astfel, preţul cu ridicata ar fi fost preţul de producător diminuat cu 15%, la care urma să se adauge adaosul de distribuţie.

Consiliul Concurenţei a considerat că „această metodă de calcul ar putea avea ca efect creşterea atractivităţii exporturilor de astfel de medicamente” şi ar putea conduce la „înregistrarea unui deficit de medicamente pe piaţa românească”.

O altă constatare a analizei sectoriale menţionate este că „deşi există diferenţe semnificative de preţ, pe toate pieţele unde există variante generice ale medicamentelor inovative cel mai bine vândute, nu numai că medicamentele generice nu au reuşit să penetreze piaţa, dar vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei”.

Din punctul de vedere al accesului pe piaţa distribuţiei angro de medicamente, raportul Consiliului Concurenţei afirmă că „nu există limitări într-o măsură semnificativă, generate de existenţa unor relaţii de exclusivitate sau de distribuţia printr-un număr redus de distributori”.

În cadrul investigaţiei au fost identificate şi anumite pieţe pe care accesul distribuitorilor, în general, al distribuitorilor mici, este dificil.

În vederea analizării modului de funcţionare a sistemului de distribuţie a medicamentelor practicat în România, dar şi al modificărilor ce ar putea interveni în acest sistem pe termen scurt şi mediu, Consiliul Concurenţei a derulat o investigaţie sectorială ale cărei rezultate sunt prezentate în cadrul raportului „Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale”, ediţia 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.