Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor auto în următoarele luni

0
Consiliul Concurenţei va finaliza, în următoarele luni, investigaţia pe piaţa carburanţilor auto al cărei scop este identificarea unui posibil cartel al distribuitorilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat că instituţia va finaliza anul acesta şi alte investigaţii declanşate cu câţiva ani în urmă. În acelaşi timp el a arătat că prin modificările legislative de care beneficiază Consiliul Concurenţei este permisă o mai mare flexibilitate în acţiunile de investigare a mediului concurenţial şi o finalizare mai rapidă a investigaţiilor instituţiei.

În continuare, preşedintele Consiliului Concurenţei s-a referit la conţinutul celui de-al III-lea Raport privind situaţia concurenţei în unele sectoare ale economiei româneşti, lansat vineri.

Raportul analizează domeniile bancar-farmaceutic şi achiziţii publice, cuprinzând – în premieră – un capitol dedicat indicatorilor utilizaţi în evaluarea concurenţei din unele sectoare ale economiei.
În legătură cu sectorul bancar, Bogdan Chiriţoiu a apreciat că impactul modificării comisionului de rambursare anticipată asupra creditelor este unul „mulţumitor”.

Analiza modului de funcţionare a sistemului de distribuţie a medicamentelor a relevat că vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei a recomandat „introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor” mai avantajos pentru bugetul statului, propunerea fiind preluată de Ministerul Sănătăţii.

Al treilea capitol din Raport, privitor la achiziţiile publice pentru motorină, ulei, cartofi şi hârtie de copiator a arătat că, în general, preţurile din contractele încheiate cu autorităţile publice sunt mai mari decât cele facturate altor clienţi. Excepţie fac contractele încheiate prin licitaţiile on-line.

Vineri, Consiliul Concurenţei a organizat conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti” şi a lansat Raportul „Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale”. La eveniment participă Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Mircea Geoană – preşedintele Senatului României.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.