Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor auto în următoarele luni

Consiliul Concurenţei va finaliza, în următoarele luni, investigaţia pe piaţa carburanţilor auto al cărei scop este identificarea unui posibil cartel al distribuitorilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat că instituţia va finaliza anul acesta şi alte investigaţii declanşate cu câţiva ani în urmă. În acelaşi timp el a arătat că prin modificările legislative de care beneficiază Consiliul Concurenţei este permisă o mai mare flexibilitate în acţiunile de investigare a mediului concurenţial şi o finalizare mai rapidă a investigaţiilor instituţiei.

În continuare, preşedintele Consiliului Concurenţei s-a referit la conţinutul celui de-al III-lea Raport privind situaţia concurenţei în unele sectoare ale economiei româneşti, lansat vineri.

Raportul analizează domeniile bancar-farmaceutic şi achiziţii publice, cuprinzând – în premieră – un capitol dedicat indicatorilor utilizaţi în evaluarea concurenţei din unele sectoare ale economiei.
În legătură cu sectorul bancar, Bogdan Chiriţoiu a apreciat că impactul modificării comisionului de rambursare anticipată asupra creditelor este unul „mulţumitor”.

Analiza modului de funcţionare a sistemului de distribuţie a medicamentelor a relevat că vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei a recomandat „introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor” mai avantajos pentru bugetul statului, propunerea fiind preluată de Ministerul Sănătăţii.

Al treilea capitol din Raport, privitor la achiziţiile publice pentru motorină, ulei, cartofi şi hârtie de copiator a arătat că, în general, preţurile din contractele încheiate cu autorităţile publice sunt mai mari decât cele facturate altor clienţi. Excepţie fac contractele încheiate prin licitaţiile on-line.

Vineri, Consiliul Concurenţei a organizat conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti” şi a lansat Raportul „Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale”. La eveniment participă Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Mircea Geoană – preşedintele Senatului României.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.