Ce ANOMALII au apărut pe terenuri, în urma culturilor modificate genetic?

0

Culturile modificate genetic stimulează creşterea buruienilor, insecuritatea alimentară şi recurgerea la pesticide, susţine un raport al mai multor ONG-uri, preluat de The Guardian în ediţia de miercuri (19 octombrie 2011).

Ingineria genetică nu a reuşit să crească producţia de plante comestibile, stimulând în schimb utilizarea substanţelor chimice şi apariţia unor „superburuieni”, avertizează un raport elaborat de 20 de organizaţii de specialitate din India, sud-estul Asiei, Africa şi America de Sud, reprezentând milioane de oameni.

Deşi aşa-numitele „culturi miracol”, vândute în Statele Unite cu aproximativ 20 de ani în urmă şi în prezent cultivate în 29 de ţări pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 miliarde de hectare de teren, au fost considerate potenţiale soluţii la crizele alimentare, schimbarea climatică şi eroziunea solului, raportul constată că acestea nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor.

Mai mult, cercetarea arată că foametea a atins „proporţii epice”, din momentul în care această tehnologie a fost dezvoltată. Dincolo de acest aspect, doar două „trăsături” ale culturilor modificate genetic au fost dezvoltate la o scară semnificativă, în pofida investiţiilor de zeci de miliarde de dolari şi a faptului că beneficiile, cum ar fi rezistenţa la secetă şi toleranţa la sare, nu s-au materializat încă.

Cel mai îngrijorător aspect, susţin autorii documentului „The Global Citizens Report on the State of GMOs” priveşte utilizarea extrem de mare a produselor chimice sintetice, folosite pentru combaterea dăunătorilor, în pofida asigurărilor date de companiile biotech care susţin că aceste culturi modificate genetic ar reduce consumul de insecticid.

Raportul, care se bazează pe cercetări empirice şi pe propriile declaraţii ale companiilor avertizează totodată că buruienile au început să dezvolte rezistenţă la erbicidele şi pesticidele firmelor care produc culturi modificate genetic, iar acest fapt a condus la o tot mai mare de infestare cu „superburuieni „, în special în Statele Unite.

Zece buruieni comune au dezvoltat rezistenţă în cel puţin 22 de state din SUA, iar 6 milioane de hectare de soia, bumbac şi porumb sunt în prezent afectate.

În consecinţă, agricultorii sunt obligaţi să utilizeze şi mai multe erbicide pentru a combate buruienile rezistente, se afirmă în raport, iar companiile care produc recolte modificate genetic plătesc agricultorii să utilizeze alte produse chimice, mai puternice.

Companiile au reuşit să îşi vândă culturile la peste 15 de milioane de agricultori, în mare măsură printr-un lobby puternic făcut guvernelor, prin cumpărarea companiilor locale de seminţe sau prin retragerea de pe piaţă a seminţelor obişnuite, susţine raportul.

Monsanto, Dupont si Syngenta – principalele trei companii la nivel mondial producătoare de recolte modificate genetic – deţin în prezent controlul asupra a 70% din vânzările de seminţe la nivel mondial.

Acest lucru le permite să „deţină” şi să vândă seminţe modificate genetic prin brevete si drepturile de proprietate intelectuală şi să îi taxeze suplimentar pe agricultori, se mai indică în raport.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.