Descoperire arheologică emoţionantă: Cea mai veche ilustraţie a unei mame în timp ce naşte

[block]0[/block]

O nouă descoperire uimeşte lumea oamenilor de ştiinţă. O echipă internaţională a dezgropat un fragment de vas pe care s-ar putea găsi cea mai veche ilustraţie a naşterii în arta vestică, prezintă Discovery News.

Cuprinzând două imagini ale unei femei ce naşte un copil, scena intimă a fost găsită pe un mic fragment al unui vas de ceramică, vechi de 2600 de ani.  Curios este faptul că vasul a fost dezgropat de William Nutt, un student în antropologie de la Universitatea din Texas, care este orb.

Cu o dimensiune de aproximativ 4×3 centimetri, fragmentul a fost parte dintr-un vas realizat din bucchero, o ceramică neagră tipic etruscă.

Imaginile prezintă capul şi umerii unui copil ce iese din trupul mamei.  Portretizată cu faţa din profil şi cu părul lung, prins într-o coadă ce-i alunecă pe spate, femeia este reprezentată cu unul din braţe şi genunchii ridicaţi.

Imaginea ar putea fi cea mai veche ilustraţie a naşterii unui copil din arta vestică, potrivit lui Phil Perkins, profesor de arheologie la Universitatea Open, din Milton Keynes, Anglia. „Asemenea imagini sunt rare în arta antică şi clasică. Câteva imagini greceşti şi romane dintr-o perioadă mult mai târzie sunt cunoscute, însă vasul descoperit acum datează din anul 600 î.Hr”, spune Perkins.

Etruscii – un popor care, printre multe alte lucruri, i-a învăţat pe francezi să facă vin, pe romani cum să construiască drumuri, şi a introdus arta scrisului în Europa – au început să înflorească în jurul anului 900 î.Hr. şi au dominat mare parte din Italia timp de cinci secole.

Cunoscuţi pentru arta lor, pentru agricultură, fierăria impresionantă şi comerţ, aceştia au început să experimenteze declinul în timpul celui de-al cincilea secol î.Hr., în timp ce puterea romanilor creştea. În perioada 300-100 î.Hr., aceştia au fost absorbiţi de Imperiul Roman.

Limba lor misterioasă, non indiană-europeană a fost larg răspândită, însă aceştia nu au lăsat scrieri care să le ateste civilizaţia, motiv pentru care etruscii au fost consideraţi mult timp una din marile enigme ale antichităţii.

Într-adevăr, cele mai multe informaţii culese de istorici provin din cimitirele lor: doar mormintele bogat împodobite pe care le-au lăsat în urmă au oferit indicii care să permită reconstruirea istoriei lor.

Poggio Colla este unul din puţinele locuri care oferă anumite indicii despre viaţa etruscă într-un context non-funerar. Concentrat asupra acropolei, un platou aproximativ dreptunghiular, această locaţie a îndeplinit rolul unui sanctuar: numeroase încăperi consacrate indică faptul că aici a fost locul sacru al uneia sau mai multor divinităţi. Abundenţa uneltelor de ţesut şi un depozit de bijuterii din aur, descoperit în excavările anterioare, au sugerat că divinitatea ce patrona locurile ar putea să fi fost o femeie.

Din acest punct de vedere, ilustraţia antică a naşterii copilului devine şi mai interesantă, potrivit lui Greg Warden, profesor şi asociat al Şcoalii de Arte Meadows de la SMU şi director al Proiectului Arheologic Valea Mugello.

Perkins bănuieşte că femeia ilustrată pe vas, care dă naştere copilului, ar putea fi reprezentarea unei zeiţe etrusce, în timp ce Poggio Colla ar fi chiar locul de cult pentru zeiţa etruscă a fertilităţii.

Descoperirea, care va fi detaliată la întâlnirea anuală a Institutului Arheologic American în Philadelphia în luna ianuarie 2012, este „cea mai emoţionantă descoperire” potrivit unui expert renumit în civilizaţia etruscă, Larissa Bonfante. Larissa Bonafante a spus că femeia descrisă în imaginea descoperită „poate fi o zeiţă, posibil protectoare a civilizaţiei etrusce”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.